Economie

Plafonarea prețului lemnelor de foc, o greșeală, admite premierul Ciucă: „Vom lua măsuri de corectare”

​Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că plafonarea preţului pe metrul cub de lemn de foc a fost o măsură greșită.

Plafonarea prețului lemnelor de foc, o greșeală, admite premierul Ciucă. FOTO: Pixabay Plafonarea prețului lemnelor de foc, o greșeală, admite premierul Ciucă. FOTO: Pixabay

 

 


​Nicolae Ciucă a admis miercuri că Guvernul a greșit când a decis plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc și a anunțat că Executivul va lua măsuri de corectare, scrie Hotnews.

 


„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză a cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei/mc la lemn și am considerat că 400 de lei pe metrul cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.

Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea de a recunoaște acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă.


Prețul lemnelor de foc, plafonat la 400 lei/ metru cub

Guvernul a adoptat în data de 5 octombrie o Ordonanță de Urgență prin care a plafonat prețurile finale către populație la maxim 400 de lei/mc pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.

Guvernul a luat această decizie în urma discuțiilor din Coaliție și a motivat măsura prin nevoia de a proteja peste 3 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri.


Inițial însă, în proiectul de Ordonanță de Urgență era trecut un preț maxim de 500 de lei/mc.

Întrebat despre faptul că în proiectul iniţial se prevedea plafonarea preţului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului.


„Este solicitarea premierului României şi ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ”, a afirmat Cărbunaru în ziua în care Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență.

Măsura „omoară micile afaceri”

La puțin timp de la adoptarea legii, marile magazine nu au mai avut la vânzare acest produs, iar clienții care nu s-au asigurat din vară studiază acum ofertele „la negru”, pentru a avea cu ce se încălzi la iarnă.

O analiză făcută de ONG-ul WWF a arătat cum noua ordonanță de urgență a Guvernului nu numai că nu protejează oamenii simpli, dar omoară micile afaceri și stimulează creativitatea de tipul „ne descurcăm noi cumva”.

CITEȘTE ȘI:

Preţul la lemnele de foc, PLAFONAT. Ciucă: „O decizie aşteptată de milioane de români”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Reacții la reglementarea prețului la utilități: «Dacă vrei lemn cu 400 lei, du-te în pădure cu drujba și taie-ți-l singur!»”

Ultimele Stiri
abonare newsletter