Economie

Cerere mare pentru birouri private în Cluj-Napoca. Cât costă să închiriezi un spațiu de birouri în municipiu?

În Cluj-Napoca există o cerere mare pentru birouri private, cu suprafețe de până la 150 de metri pătrați. Închirierile se pot face pe bază de abonament per angajat sau se pot închiria spații de birouri întregi. Vezi care sunt prețurile.

În Cluj-Napoca există o cerere mare pentru birouri private / Foto: depositphotos.com În Cluj-Napoca există o cerere mare pentru birouri private / Foto: depositphotos.com

 

 


Piața birourilor din Cluj-Napoca și marile orașe ale României continuă să se dezvolte. Investitorii locali au în construcție suprafațe de circa 500.000 de metri pătrați, pentru birouri, care vor fi date în folosință în anul 2023.

 


Înainte de pandemia de COVID-19, într-un spațiu deschis se alocau între 5 și 10 metri pătrați per angajat, însă lucrurile stau diferit în prezent, potrivit experților blitz.ro. Cota s-a mărit la 7-19 metri pătrați per angajat, aspect care „schimbă regulile jocului când vorba de închirierea unui spațiu de birou”, spun consultanții imobiliari.

Cerere mare pentru birouri private în Cluj

În anul 2022, cele mai multe proiecte de birouri au fost cele care au dimensiuni mici și sunt adaptate pentru câteva zeci de angajați. Cele mai populare proiecte au fost cele pentru spațiile de birouri cu suprafețe între 300 și 500 mp. 


Cele mai multe proiecte mari sunt în așteptare, fiindcă firmele mari, cu sute de angajați, încă nu știu cum se va lucra în anii următori - remote sau fizic.

Potrivit specialiștilor, în Cluj-Napoca cererea a fost mai mare pe birouri private, cu compartimentări și partiții private între 50 și 150 de mp.


Piața birourilor. Spațiile verzi și de relaxare, vitale pentru angajați

Față de spațiile mai generoase, spațiile verzi, cafenelele și restaurantele au devenit vitale pentru starea de bine a angajaților. Totodată, zonelor de training, celor de socializare și sălilor de conferințe li se alocă o suprafață tot mai mare.

„Spațiile de birouri au suferit modificări majore în ultimii ani, asta deoarece suprafațele de birouri închiriate s-au redus din cauza numărului mai mic de angajați care vin simultan la birou, aprox 60% din spațiile de birouri fiind goale”, spun experții.


 

CITEȘTE ȘI: Analiză. Banii nu prea (mai) contează pentru angajații clujeni. Aproape jumătate nu mai vor să se întoarcă la birouri ci să lucreze de acasă

 

Cât costă să închiriezi spații de birouri în Cluj?

  • Se pot face închirieri pe bază de abonament per angajat pe lună, cu toate serviciile și utilitățile incluse. 

Birourile se oferă complet mobilate și echipate cu mese de lucru si scaune ergonomice, împreuna cu toată infrastructura/retelistica IT completă pentru fiecare post de lucru.

 Chiria pe lună pentru spații de birouri de clasa A este de 11,5 Euro/mp + TVA (19%) – 17 euro + TVA. La acest cost se adaugă și costul mentenantei (service charge) pentru spațiile de birouri clasa A în municipiu Cluj-Napoca se situează între: 2 euro/mp + TVA  – 4,5 euro/mp + TVA (în funcție de locație, accesibilitate, zonă, condiții și facilități).

„Aceste servicii de mentenanță presupun servicii de securitate, iluminat comun, climatizare (racire/incalzire), curățenie spații comune (holuri, lifturi, băi comune), spălat geamuri cu alpiniști industriali (de 2 ori pe an), curățarea spațiului din fața clădirii (curățat zăpada, tuns iarba), salariile angajaților de la recepție, etc.”, spun experții blitz.ro.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

44% dintre români s-ar întoarce la birou dacă ar primi mâncare și gustări gratuite

Se modifică impozitul pe clădiri de locuit din 2023. Cât trebuie plătit pentru o casă din Cluj-Napoca?

abonare newsletter