Economie

Scumpiri 2022. Prețul pâinii a crescut mai mult în România decât media UE, în ultimul an

Prețul pâinii a crescut foarte mult în România în ultimul an. Acesta a depășit media din țările Uniunii Europene (UE). Vezi ce alimente s-au scumpit cel mai mult.

Prețul pâinii a crescut mai mult în România decât media UE, în ultimul an / Foto: pixabay.com Prețul pâinii a crescut mai mult în România decât media UE, în ultimul an / Foto: pixabay.com

 

 


Preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021.

 


Aceasta a fost a zecea creştere a prețului pâinii înregistrată în rândul celor 27 de țări din UE, conform datelor publicate luni de Eurostat.

Scumpiri 2022. Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. „Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul pâinii a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020”, a informat Eurostat.


Însă unele ţări UE au fost afectate mai mult decât altele, din punct de vedere al prețului pâinii. Cele mai mari creşteri ale preţului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

Scumpiri 2022. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult?

Eurostat notează că pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general, au devenit mai scumpe.


O creştere deosebită a prețurilor a fost înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi.

Această evoluţie este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte.

CITEȘTE ȘI:

Rata anuală a inflației a ajuns la 13,76%. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult?

Benzina s-a scumpit cu 20% de la începutul anului, iar motorina cu 37%. Vezi prețurile practicate de benzinăriile din Cluj

abonare newsletter