Economie

Plafonarea prețurilor la alimente ar afecta producătorii. Ministrul Agriculturii: „Nu vor urma scumpiri”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, consideră că plafonarea preţurilor la alimente ar afecta producătorii, dar susţine că nu există motive pentru alte scumpiri în perioada următoare.

Plafonarea prețurilor la alimente ar afecta producătorii / Foto: pixabay.com Plafonarea prețurilor la alimente ar afecta producătorii / Foto: pixabay.com

 

 


„Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi.

 


Nu văd scumpiri la această dată pentru că preţul s-a liniştit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, în timpul unei vizite în Arad.

În 20 mai, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, la Brăila, că eventuala reducere a TVA la unele produse pe fondul scumpirilor ar putea să nu aibă efect, din punctul său de vedere fiind de preferat ca Guvernul să definească produsele strategice la care preţurile să fie plafonate.


„Nu ştiu cât efect ar avea reducerea TVA, nu sunt un mare fan. Să reduci de la 5% şi mai mult... Cred că ar trebui să intrăm într-o zonă mai curajoasă şi să definim nişte produse strategice şi, ţinând cont că şi statul face un efort cu subvenţiile în agricultură, să mergem pe anumite produse cu o anumită plafonare. Dar nu trebuie creat un dezechilibru economic”, afirmase Ciolacu, care adăugase că „România e asigurată alimentar în acest moment”. 

CITEȘTE ȘI:

Rata anuală a inflației a ajuns la 13,76%. Ce alimente s-au scumpit cel mai mult?

Prețurile la alimente și energie vor rămâne ridicate până în 2024. Costurile, „la niveluri istorice” din cauza războiului din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter