Economie

Guvernul pregătește programul Rabla pentru becuri, pentru înlocuirea becurilor vechi

Becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri LED, într-un nou program Rabla, aflat în pregătire la Guvern.

Guvernul pregătește programul Rabla pentru becuri, pentru înlocuirea becurilor vechi. FOTO: Pixabay Guvernul pregătește programul Rabla pentru becuri, pentru înlocuirea becurilor vechi. FOTO: Pixabay

 

 


Guvernul ia în calcul, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă, instituirea unui program Rabla pentru becuri. Prin acesta, becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri LED, detaliile urmând a fi analizate până săptămâna viitoare de Ministerul Mediului. Informația a fost confirmată de premierul Nicolae Ciucă.

 


„Am luat decizia, în coaliție, ca la nivelul Ministerului Mediului să se analizeze demararea unui program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe leduri, care au un consum energetic redus”, a confirmat Ciucă, în fața jurnaliștilor.

Administrația Fondului pentru Mediu ar urma să gestioneze viitorul program Rabla pentru becuri.


Noi măsuri pentru reducerea risipei

În plus, Ciucă a adăugat că sunt gândite la nivelul instituțiilor guvernamentale ma multe măsuri pentru a reduce risipa.

„Există metode prin care putem să stabilim un anumit program de funcționare. Una dintre decizii, la nivelul Guvernului, a fost ca iluminatul mural să fie oprit la ora 12 noaptea. Măsuri de acest gen pe care, până la urmă, fiecare dintre noi le luăm și acasă”, a punctat vineri Ciucă.


Miercuri, premierul ceruse, în ședința de guvern, ca în două săptămâni ministerele să vină cu un plan de măsuri, astfel încât să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului. Printre acestea se număra inclusiv înlocuirea becurilor cu unele economice în toate instituțiile statului.

În urmă cu o săptămână, el a făcut apel și la populaţie să reducă risipa de energie electrică şi a declarat că s-a discutat în Guvern despre un sistem de penalităţi pentru cei care nu fac acest lucru, dar nu există o soluţie tehnică pentru aplicarea unei astfel de măsuri.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, sfaturi pentru economisirea energiei: „Nu trebuie să renunți la duș, dar trebuie să elimini risipa”

Ultimele Stiri
abonare newsletter