Economie

OPINIE. Dragoș Damian, Terapia Cluj. „Muncitorii din fabrici și șantiere au dus greul economiei în 2022”

Îmi fac datoria de conștiință să aduc lumea cu picioarele pe pământ și să amintesc că greul economiei este dus de muncitorii din fabrici și șantiere și că se cuvine ca aceștia să fie măcar din când în când elogiați pentru valoarea adăugată cu care contribuie în societate – inclusiv și mai ales pentru creșterea economică de anul ăsta.

 

În avalanșa de informații despre digitalizare, automatizare, tehnologizare; în imnurile care se închină IT-ului, unicornurilor, start-up-urilor, bitcoin-ului, industriilor creative, festivalurilor verii; în freamătul economiei care duduie din consum de importuri; în complexitatea superprofesiilor viitorului gen data-miner, cloud computing expert, cyber security officer, mindfulness coacher; în era celor 5 job-uri care nu existau acum 10 ani, blogger, coordinator de servicii funerare ecologice, strateg de rețele sociale, user experience analyst, redesigner de interior.


Îmi fac datoria de conștiință să aduc lumea cu picioarele pe pământ și să amintesc că greul economiei este dus de muncitorii din fabrici și șantiere și că se cuvine ca aceștia să fie macar din cand in cand elogiati pentru valoarea adaugata cu care contribuie in societate – inclusive si mai ales pentru cresterea economica de anul asta. 

Ei se scoală la 5 dimineața și lucrează în schimburi. Ei se îmbracă în salopete și operează echipamente din ce în ce mai sofisticate. Ei nu pot lucra de acasă sau de la distanță sau alte fandoseli din noua cultură a muncii. Ei sunt baza economiei care crește din industria automotive, alimentară, chimică, metalurgică, de construcții, de apărare și din toate celelalte care pun România pe hartă, prin exporturi. Ei sunt categoria de eroi necunoscuți, lipsiți de lobby, fără scutire de impozit pe venit, rareori amintiți de guvernanți, despre care se vorbește puțin și nu suficient de lăudativ, pe cât ar merita.


Nu știu dacă toți muncitorii din fabrici și șantiere au primit compensare pentru inflație la soldă anul ăsta sau dacă tuturor le-au crescut salariile cum cresc în mediul public sau dacă primesc facilități cum primesc domenii care aduc zero valoare adăugată. Știu sigur însă că duc greul economiei și o vor face încă 100 de ani de acum încolo, oricâtă robotizare, singularitate și Skynet o să vedem de acum și până în 2050.

Cine a călcat vreodată într-o fabrică sau într-un șantier va fi de acord cu mine. 


Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Puișor, ce vrei să te faci când vei fi mare? Nu știu nenea, probabil pasager în avioanele care duc românii să muncească în Europa de Vest”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Intrarea Românei în Spațiul Schengen e, în 2022, o victorie la fel de mare ca aderarea la UE în 2007”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „În timp ce «rasistul» Viktor Orban este înfierat pentru declarațiile făcute, mongoloizii și caucazienii lansează un parteneriat de 7,5 miliarde Euro în Ungaria, lângă Debrecen”

Ultimele Stiri
abonare newsletter