Economie

Cluj-Napoca, cel mai „business friendly” oraș din România. Se află în top 10 la nivel european

Cluj-Napoca este cel mai „business friendly” oraș românesc și se află în top 10 la nivel european. Ce avatanje se regăsesc în „orașul de pe Someș”?

Cluj-Napoca, cel mai „business friendly” oraș din România / Foto: Emil Boc - arhivă Cluj-Napoca, cel mai „business friendly” oraș din România / Foto: Emil Boc - arhivă

 

 


Cluj-Napoca rămâne cel mai „business friendly” oraș din România, pentru al doilea an la rând, conform clasamentului Emerging Europe Business Perception Index for 2022.

 


Acest lucru se datorează faptului că este un oraș inteligent, dar și sprijinului puternic oferit de autoritățile locale, potrivit economedia.ro.

La nivel european, orașul polonez Łódź este câștigătorul clasamentului, pentru al doilea an la rând. Acesta este al treilea cel mai mare oraș din Polonia, având 700.000 de locuitori, și este un adevărat hub logistic și de transporturi, fiind înconjurat de o rețea amplă de autostrăzi și drumuri expres, scrie sursa citată.


Łódź este un oraș care atrage companii din outsourcing, cercetare, dezvoltare, din industria creativă și  este și un centru educațional mare. Din aceste motive, orașul polonez este cel mai „business friendly” oraș din Europa.

Cluj-Napoca, locul 9 în Europa

Pentru a obține titlul „business friendly”, un oraș trebuie să fie „prietenos” din punct de vedere economic, să favorizeze dezvoltarea afacerilor.


În top 10 se află și Cluj-Napoca, ocupând locul 9 la nivel european. Anul trecut, orașul de pe Someș ocupa locul 8, după ce a fost câștigător la categoria „smart city”, categorie la care respondenții au fost rugați să aleagă cinci orașe care „au introdus politici și soluții care îmbunătățesc sustenabilitatea și viața în oraș pe câteva fronturi-cheie: mobilitate și infrastructură; conectivitate și digitalizare; educație și muncă; guvernanță; piața imobiliară și mediu”, relatează economedia.ro.

Totodată, Clujul este cunoscut pentru „sprijinul puternic al autorităților locale în materie de business”. La această categorie ocupă locul 4 în clasament, ca anul trecut.


București se află acum pe locul 10 în topul orașelor „business friendly”, același loc ocupat și anul trecut. Iar Cluj-Napoca nu se mai află în top 10 la categoria „brand” al orașului în acest an. Orașul transilvănean ocupa ultimul loc în clasament, la egalitate cu Capitala, anul trecut, însă acum Bucureștiul a urcat pe locul 7.

Niciun oraș românesc nu s-a clasat în topurile „infrastructură și colectivitate”, „climat de business” sau „calitatea vieții”.

CITEȘTE ȘI:

Cele mai valoroase companii și cei mai de succes oameni de afaceri din Cluj, premiați la Gala Voices of Business

Clujul, în topul prețurilor la locuințe din România. Orașul de pe Someș, cea mai rapidă creștere economică din UE

abonare newsletter