Economie

PRIMER trage un semnal de alarmă: „Lipsa de gaze poate aduce consecințe uriașe asupra producției de medicamente”

Reprezentanții PRIMER evidențiază problema aprovizionării cu gaze către Europa, care ar putea provoca consecințe negative fară precedent asupra furnizării de medicamente către serviciile sociale esențiale și poate periclita funcționarea sistemului de sănătate.

Lipsa de gaze poate duce consecințe uriașe asupra producției de medicamente / Foto: pixabay.com Lipsa de gaze poate duce consecințe uriașe asupra producției de medicamente / Foto: pixabay.com

 

 


Mai exact, medicamentele generice nu ar mai fi disponibile pentru pacienții români, deoarece lanțul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar mai putea produce, fară o prioritizare a acestei industrii, în cazul lipsei de gaze, care ar putea surveni în perioada următoare.

 


Consecințe negative uriașe asupra producției de medicamente

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - PRIMER, care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară, trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele negative uriașe asupra producției de medicamente care ar putea apărea în condițiile unei lipse a resursei de gaze: funcționarea sistemului de sănătate va fi afectată sever, iar pacienții riscă să nu mai aibă acces la medicamente generice, deoarece lanțul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar mai putea produce, fară o prioritizare a acestei industrii, în perioada următoare.

Astfel, reprezentanții PRIMER sunt îngrijorați pe fondul temerilor privind o criză în aprovizionarea cu gaze, cu atât mai mult cu cât, pentru industria farmaceutică, gazele nu sunt doar o sursă cheie de energie, ci și o materie primă importantă, necesară sintezei chimice a unei game întregi de medicamente esențiale pentru populație.


În acest context, PRIMER a trimis o adresă oficială autorităților statului prin care cere acestora să solicite Comisiei Europene să acorde prioritate industriei farmaceutice și furnizorilor săi, în cazul lipsei de gaze, datorită rolului crucial în furnizarea de medicamente către sistemul de sănătate.

Reprezentanții PRIMER mai precizează în adresă și faptul că industria farmaceutică a fost în fruntea luptei împotriva COVID-19, în ultimii doi ani, și a depus toate eforturile pentru a asigura, atât medicamentele necesare în contextul pandemic, dar și pentru a furniza medicamente esențiale pacienților cronici din România. Și în contextul războiului din Ucraina, patronatul a dedicat resurse semnificative pentru a sprijini poporul ucrainean grav afectat prin donații de medicamente și materiale sanitare.


Majorarea accentuată a prețurilor la gaze și electricitate afectează industria de medicamente

Lanțurile de aprovizionare s-au dovedit rezistente în fața acestor provocări, însă efectul este resimțit la nivel de stocuri, care în prezent sunt mai reduse decât în mod obișnuit, au mai subliniat reprezentații PRIMER.

În același timp, un alt fenomen îngrijorător cu care se confruntă industria de medicamente este și majorarea accentuată a prețurilor la gaze și electricitate din ultimul an, care au înregistrat recorduri după recorduri, până la aplicarea măsurii privind plafonarea prețurilor la gaze naturale și energie electrică. În plus, după expirarea perioadei de plafonare, nu există o predictibilitate pe termen mediu și lung, dacă această reglementare va rămâne doar o soluție temporară sau se va permanentiza.


În consecință, PRIMER solicită autorităților să intervină cu masuri urgente de sprijin, în vederea securizării aprovizionării cu gaze pentru industria farmaceutică, în caz de criză, pentru stabilitatea și continuitatea producției locale cu scopul de a oferi pacienților din România și furnizorilor de servicii medicale medicamentele necesare sau tratamente vitale celor care au nevoie.

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul producătorilor: vine o criză de antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei

Studiu: Pacienţii români aşteaptă cel mai mult din UE pentru a avea acces la medicamente inovatoare

abonare newsletter