Economie

Avertismentul producătorilor: vine o criză de antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei

Producătorii de medicamente din România anticipează o criză provocată, în special, de creșterea costurilor pentru procesul de ambalare, dar nu numai. Ce spune Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj?

Ne apropiem de o criză a medicamentelor / Foto: pixabay.com Ne apropiem de o criză a medicamentelor / Foto: pixabay.com

 

 


Timpii de livrare pentru consumabilele folosite în procesul de ambalare, care au ajuns la peste un an, în unele cazuri, de la două-trei luni înainte, sunt alți factori generatori de criză, potrivit libertatea.ro.

 


Specialiștii spun că antibioticele și alte medicamente cu preț sub 25 de lei devin „nerentabile”, iar costurile de livrare și termenii au crescut, fiindcă consumabilele necesare sunt aduse din China.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a explicat pentru sursa citată că deși încă nu se observă în unele farmacii și județe această criză a antibioticelor, producătorii o resimt puternic:


„Am constatat că există o problemă cu antibioticele. Discontinuitățile de aprovizionare cu medicamente pot fi de natură tehnică, atunci când din rațiuni de producție sau aprovizionare un anumit medicament nu poate fi livrat, dar acestea sunt temporare și producătorul informează în așa fel încât autoritățile pot găsi soluții. Dar nu acesta este cazul aici (...) Sunt unele probleme vechi, precum bariere de acces pe canale comerciale, exact ca în supermarketuri: «dacă nu îmi dai atâta discount, nu te primesc la mine pe canale». 

Sunt prescrise preferențial anumite mărci față de care se creează o dependență, iar atunci când apare o sincopă de aprovizionare nimeni nu știe că există pe piață înlocuitor”, a declarat Dragoș Damian.


CEO-ul Terapia a mai explicat și că în prezent producătorii de medicamente sunt descurajați să înregistreze noi medicamente în România. Este vorba în special de medicamentele ieftine, de sub 25 de lei, pentru că practicăm cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană.

Citește întregul material pe libertatea.ro.

CITEȘTE ȘI:

„Uractiv” ar putea ajunge în portofoliul Terapia

Opinie, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Care criză? Nu mai vorbiți prostii, nu e nici o criză în România, uitați-vă în jurul vostru, nu a mai existat o astfel de explozie de consum din 2019”

abonare newsletter