Auto

Recomandările Poliției din Cluj pentru șoferi, în sezonul rece! Sancțiuni grave pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Polițiștii din Cluj îi atenționează pe șoferi că a început sezonul rece și este vital să aibă mașinile echipate corespunzător. Amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă sunt usturătoare.

Recomandările Poliției din Cluj pentru șoferi, în sezonul rece! Sancțiuni grave pentru lipsa anvelopelor de iarnă/ foto: playtech.ro Recomandările Poliției din Cluj pentru șoferi, în sezonul rece! Sancțiuni grave pentru lipsa anvelopelor de iarnă/ foto: playtech.ro

 

 


Sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare șofer trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol.

 


În condiţiile de lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic, fenomene care pot afecta circulația rutieră, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă, atât șoferilor, cât şi pietonilor să fie prudenţi în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Poliţiştii clujeni recomandă tuturor șoferilor să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic. 


Când vine iarna pentru anvelope?

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.  

Polițiștii vă recomandă să echipați mașina cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de  dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent.


Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.

Recomandările polițiștilor

- Să vă echipați mașinile corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți, distanța și timpul fiind elemente importante de care trebuie să țineți cont.


- Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

- Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!

- Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!

Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, pe cale de consecință, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!

Sancțiuni grave pentru lipsa anvelopelor de iarnă

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 dotarea mașinii cu anvelope de iarnă este obligatorie: anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.

Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons”.

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã va fi sancționată. La fel și în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

CITEȘTE ȘI:

Anvelope de iarnă. Când se montează obligatoriu cauciucuri de iarnă? Cât costă și cum se schimbă? VIDEO

Drumurile din Cluj, afectate de polei. Peste 250 de tone de material antiderapant, împrăștiate pe carosabil

Ultimele Stiri
abonare newsletter