Actualitate

Anvelope de iarnă. Când se montează obligatoriu cauciucuri de iarnă? Cât costă și cum se schimbă? VIDEO

Cauciucuri de iarnă. Se apropie sezonul rece, iar șoferii clujeni trebuie să înceapă să își pregătească mașina pentru drumurile înghețate. Care este procesul de schimbare al anvelopei, importanța sa și cu ce sume se taxează?

Anvelope de iarnă. Când se montează obligatoriu cauciucuri de iarnă? Cât costă și cum se schimbă? VIDEO Anvelope de iarnă. Când se montează obligatoriu cauciucuri de iarnă? Cât costă și cum se schimbă? VIDEO

 

 


Deși se spune că la 1 noiembrie cauciucurile trebuie schimbate, nu există o dată exactă la care anvelopele de iarnă devin obligatorii. Polițiștii recomandă echiparea mașinii cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă).

 


Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.

Așadar, atât pentru siguranța conducătorilor, cât și pentru bunăstarea buzunarelor acestora, este important să înceapă să își pregătească mașinile încă de pe acum.


Importanța schimbării anvelopelor de vară în cele de iarnă

După cum am menționat anterior, pentru a conduce regulamentar, schimbarea anvelopelor, din cele de vară în cele de iarnă, este esențială la sosirea sezonului rece și a zăpezii pe drumuri.

Anvelopele de vară folosite în timpul iernii, când șosele sunt înghețate, îi pot aduce șoferului o pendalizare de la 9 la 20 de puncte de amendă, suma fiind cuprinsă între 1.305-2.900 de lei.


Un alt motiv este pentru a evita situațiile în care ne punem în pericol. Diferența dintre anvelopele de vară și cele de iarnă este una foarte mare, fiind că în momentul în care cineva conduce cu anvelopele de vară pe un drum cu zăpadă sau mâzgă, autovehiculul va patina.

De multe ori, așa apar accidentele sau întâmpinarea altor situații neplăcute în care mașina nu va funcționa corespunzător.


Anvelopele de iarnă, spre deosebire de cele de vară, are niște lamele, asemănători unor dinți de fierăstrău, și multe muchii care aderă la supravață. Astfel, cu cauciucuri de iarnă, mașina nu va patina.

„Este extrem de important ca șoferii să schimbe anvelopele pentru simplul motiv că între noi, cum conducem și pământul acesta, există o singură legătură fizică, care este anvelopa. Aderența ei, capacitatea de a opune rezistență frecării este dată de tipul anvelopei. Dacă eu am o anvelopă de vară și am condiții de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute, caciucul din anvelopă va pierde foarte mult din aderență și frecțiunea va fi foarte mică între ea și sol pentru că nu este gândită pentru temperatură scăzută și nu are acele tăieturi pe care le vedem pe anvelopele de iarnă”, declară Vlad Macarie, director tehnic al firmei de anvelope din Cluj, Adax Com, pentru Monitorul de Cluj.

Procesul de schimbare al anvelopelor

Procesul de schimbare al anvelopelor este unul destul de complex, dar nu durează atât de mult timp cât ne-am aștepta. Schimbarea tuturor celor patru caciucuri din cele de vară, în cele de iarnă, se poate face în 40-45 de minute.

Astfel, primul lucru care trebuie făcut este ridicarea autovehiculului cu un cric auto (echipament de ridicare), după care se scoate roata de la mașină. Ulterior, se demontează cauciucul de pe jantă și se asigură dacă janta este funcțională, fără a fi întoită sau fisurată.

Mai apoi, se ia cauciucul de iarnă și se montează pe janta respectivă. După efectuarea acestui lucru, se trece la echilibrare roții.

Printr-un aparat de echilibrare se verifică dacă roata nu este dezechilibrat. Aparatul respectiv rotește roata, lucru prin care se poate observa dacă este total funcțională, prezentând sau nu anumite vibrații. Pentru a anula acele vibrații, se adaugă niște greutăți de plumb, după care se montează înapoi pe mașină.

„Anumite vibrații pot ajunge ulterior la volan și ne pot deranja foarte tare în rulare. Când le punem în aparat, le anulăm echilibrându-le și punând niște mici greutăți de plumb în anumite zone unde ne indică aparatul, pentru a asigura o funcționare bună a anvelopei. Ulterior, luăm aceste roți și le montăm pe autovehicul”, spune directorul tehnic.

Pentru a schimba anvelopele într-un mod cât mai eficient, se folosește și un lichid de lubrifiere pentru care mecanicului i se permite să schimbe mai ușor anvelopa.

„Este un lichid special care permite o mult mai ușoară ficțiune între suprafețe și ne permite să demontăm mai ușor anvelopa de pe jantă și ulterior să montăm anvelopa nouă înapoi pe jantă. E un lubrificator mai special pentru că ulterior el  trebuie să întărească atunci când autovehiculul pornește, să nu se învârtă janta”, adaugă Vlad Macarie.

Cât te costă să schimbi anvelopele?

În funcție de fiecare mașină, prețurile pentru schimbarea anvelopelor poate să difere, o mașină cu o dimensiune mai mică, având prețuri mai scăzute decât în cazul unei mașini cu o dimensiune mai mare precum un SUV.

Astfel, pentru un autovehicul cu o dimensiune normală, prețurile pentru achiziționarea unei anvelope oscilează între 150 – 350 lei. În schimb, în cazul mașinilor mari (precum un SUV sau jeep) prețurile unei anvelope încep de la 400 de lei și pot ajunge chiar la 1.000-1.500 de lei pe anvelopă.

Dacă ai deja anvelopele și trebuie să plătești doar manopera, schimbarea unei roți oscilează între 30-40 de lei pe roată. Procesul include demontare, dejantare, echilibrare, montare la loc.

„E un cost mic având în vedere că îl facem doar de 2 ori pe an și dacă e să îl punem în context, e mai puțin decât pe un plin de carburant și ne oferă siguranța rulării în continuare în condiții bune”, susține Vlad Macarie.

CITEȘTE ȘI:

Metroul din Cluj, realizat mai rapid decât cel din Drumul Taberei. Boc: „Se aliniază astrele mai bine pentru noi decât pentru București”

 

„Și medicii sunt oameni!”. Dr. Adela Golea, șefa Spitalului de Urgență: „Toate presiunile, de la cazuri dificile până la a lucra foarte mult, duc la epuizare!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter