Artă & Cultură

Picturi vechi de peste 700 de ani, descoperite într-o biserică din Cluj

Picturi murale vechi de peste 700 de ani, precum și o șarpantă de lemn din secolul al XIV-lea au fost descoperite într-o biserică din Cluj.

Picturi vechi de peste 700 de ani, descoperite într-o biserică din Cluj/captură foto: transtelex.ro Picturi vechi de peste 700 de ani, descoperite într-o biserică din Cluj/captură foto: transtelex.ro

 

 


În biserica reformată din localitatea clujeană Viştea au fost descoperite picturi murale vechi de 700 de ani, precum şi o şarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche şarpantă datată din România.

 


„Biserica reformată din Viştea a fost construită în intervalul secolelor XIII - XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava şi arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII - XIV. 

CITEȘTE ȘI:
Cele mai vechi picturi murale renascentiste din regiune, descoperite în zona străzii Mihail Kogălniceanu

Până în prezent s-au realizat operaţiuni de decapare, conservare a picturilor", a declarat restauratorul Kiss Lorand pentru Agerpres.ro.

De asemenea, a fost descoperită o şarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche şarpantă datată din România, 1319-1320.


„La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susţine tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. 

S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii şi a materialului lemnos al şarpantei vanei, din care a reieşit că o parte importantă a materialului lemnos al şarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320. Astfel, la nava bisericii reformate din Viştea avem de-a face cu poate cea mai veche şarpantă datată de pe teritoriul României", a precizat Kiss Lorand.


De conservare şi restaurare s-a ocupat Imago Picta SRL, reprezentată de Sólyom József Zsolt, Filep Melinda, Kiss Lóránd, Oláh Janka Melinda, de studiul de istoria artei - dr Weisz Attila, iar de analizele dendrocronologice - Anno Domini SRL.

Recent, cercetătorii au descoperit în fosta Sală de Consiliu a vechii Parohii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca, picturi renascentise valoroase, care sunt cele mai vechi picturi murale renascentiste ale oraşului şi regiunii.


Captură foto: Teleki László Alapítvány/transtelex.ro

CITEȘTE ȘI:

Cele mai vechi picturi murale renascentiste din regiune, descoperite în zona străzii Mihail Kogălniceanu

abonare newsletter