Administrație

Clujenii cer de 2 ani o trecere de pietoni pe str. Avram Iancu. Traversează ilegal și își riscă viața.

Clujenii cer de aproape 2 ani și jumătate o trecere de pietoni pe strada Avram Iancu. Zeci de oameni traversează ilegal pentru că pe o porțiune de stradă, lungă de 550 metri, nu există trecere de pietoni.

Clujenii cer de 2 ani o trecere de pietoni pe str. Avram Iancu, într-o zonă periculoasă / Foto: captură ecran - Google Maps Clujenii cer de 2 ani o trecere de pietoni pe str. Avram Iancu, într-o zonă periculoasă / Foto: captură ecran - Google Maps

 


Zona respectivă este periculoasă fiindcă, în lipsa unei treceri de pietoni sau a limitatoarelor, șoferii conduc cu viteză mare.


În urmă cu aproape 2 ani și jumătate, clujeanul Dragoș Vana, fondatorul site-ului Graphs.ro, a depus o cerere la Primăria Cluj-Napoca în numele său și a vecinilor pentru înființarea unei treceri de pietoni pe porțiunea de drum: str. Avram Iancu nr. 20 - str. Avram Iancu 70-72, unde e Colegiul Național „George Coșbuc”.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

 


Mai exact, clujenii cer înființarea unei treceri de pietoni între intersecția străzilor Avram Iancu - Kovács Dezső și intersecția străzilor Avram Iancu - strada Aviator Badescu.

O posibilă amplasare a trecerii de pietoni, pe strada Avram Iancu. Fotografia a fost atașată în cererea depusă la Primărie / Foto: Dragoș Vana

După atât de mult timp, însă, nu au primit răspuns din partea Primăriei.


Copiii trec ilegal strada, iar mașinile merg cu viteză

Dragoș Vana a explicat, pentru monitorulcj.ro, care e situația în zonă. Având în vedere că lipsesc limitatoarele, dar și o trecere de pietoni pe o porțiune foarte mare de drum, mașinile circulă cu viteză mare.

Distanța pe care clujenii trebuie să o parcurgă pentru a ajunge de la o trecere de pietoni la alta, pe strada Avram Iancu

În același timp, zeci de oameni traversează strada ilegal pentru că nu au pe unde altundeva în apropiere, inclusiv copiii care merg la școală în zonă. Această problemă persistă de zeci de ani:


„Lipsește o trecere de pietoni. Toată lumea de pe strada Aviator Bădescu traversează pe acolo ilegal. Nu ai pe unde altundeva să te duci. Dacă vrei să te duci pe străduța aceea Kovács Dezső  trebuie să mergi până la cimitir unde e prima trecere ori trebuie să te duci în partea opusă la George Coșbuc unde e trecerea cealaltă. Nimeni nu le folosește pentru că nu sunt deloc în drum niciuna dintre ele. E o zonă imensă fără trecere de pietoni. Acolo traversează copii de la școală când îi iau părinții. Toată lumea știe despre situație, pietonii la fel procedează fiindcă nu e fezabil să te duci prin altă parte.

Problema e de zeci de ani. Și când eram copil toată lumea traversa pe acolo, dar ar trebui făcută o trecere de pietoni. Șoferii merg cu viteză pe sectorul acela de drum, pentru că e o parte mare în care nu este trecere și nici limitator de viteză. Toată lumea merge foarte tare pe Avram Iancu, s-ar opri cu ocazia asta”, a spus Dragoș Vana pentru monitorulcj.ro.

Cerere la Primărie pentru trecere de pietoni

Dragoș a postat pe rețelele de socializare și cererea pe care a trimis-o Primăriei, care sună în felul următor:

„Subsemnatul Dragoș Vana, cu domiciliul în Cluj-Napoca, … date-de-identificare, vă supun atenției această solicitare cu privire la înființarea unei treceri de pietoni (zebră).

Locație:

Dorim ca trecerea de pietoni să fie amplasată pe strada Avram Iancu între intersecția străzii Avram Iancu cu strada Kovács Dezső și intersecția străzii Avram Iancu cu strada Aviator Badescu.

Menționăm că pe o mare porțiune de stradă  - str. Avram Iancu nr. 20 pana în fața Colegiului Național „George Coșbuc” (o lungime de aproximativ 550 metri), nu există nicio trecere de pietoni marcată.

De asemenea, în această zonă, anumiți conducători auto nu respectă regulile de circulație și calcă pedala accelerației mai mult decât prevede legea.

Motivarea solicitării:

Motivul solicitării trecerilor de pietoni și a limitoatoarelor de viteză aferente, îl reprezintă necesitatea unei siguranțe în deplasare a pietonilor ce coboara de pe strada Aviator Badescu și își continuă traseul înspre centrul orașului:

  •  În aceasta zona, pe strada Avram Iancu, pietonii traversează în prezent în mod ilegal, deoarece trecerile de pietoni sunt prea departate pentru calea optimă pe care aceștia o urmează. Cetățenii vor prefera să traverseze ilegal și să își pună viața în pericol, decât să se abată prea mult de la traseul lor. Zilnic pot fi observați zeci, chiar sute de oameni care traversează prin această zonă, fugind pestre trei benzi de trafic.
  •  De asemenea, odată cu limitarea locurilor de parcare în centrul orașului și creșterea tarifului de parcare pe oră, tot mai mulți șoferi aleg să își parcheze autovehicolul pe strada Aviator Bădescu sau străzile limitrofe și să se deplaseze pe jos spre centru. Traseul lor optim spre centrul orașului trece prin acest punct și toți își încearcă norocul traversând strada Avram Iancu prin acest punct.
  •  Rezidenții din această zonă, de multe ori oameni în vârstă, traveresează prin același loc de zeci de ani, fără să fi fost înfințată o trece de pietoni până acum, deși au mai existat cereri în decursul timpului.
  •  În zonă există numeroase instituții de învățământ și de multe ori elevii sau studenții din zonă traverseaza prin acest punct, iar o tragedie se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.
  •  Odata cu trecerea pietonilor și oprirea fluxului de autoturisme la trecere s-ar facilita încadrarea autoturismelor ce coboară de pe strada Aviator Bădescu la dreapta pe strada Avram Iancu. De asemenea s-ar reduce viteza autoturismelor pe întreaga stradă Avram Iancu.

În contextul celor prezentate mai sus, vă rugăm să ne sprijiniți prin infiitarea acestei treceri de pietoni și montarea posibilelor limitatoarelor de viteză aferente, în scopul reducerii riscurilor de accidente auto. Ne bucura deschiderea Primariei din ultimii ani catre favorizarea traficului pietonal in centrul orasului, iar o masura ca cea pe care o dorim va fi cu siguranta bine privita.

Avem rugămintea să dați curs acestei solicitări și să puneți la dispoziție un număr de înregistrare.

Vă mulțumim,
Dragoș Vana și locuitorii orașului Cluj-Napoca”

CITEȘTE ȘI:

Clujenii cer limitatoare de viteză pe Valea Chintăului. Boc: „Să înainteze o cerere și analizăm”

Ultimele Stiri
abonare newsletter