Administrație

Primul certificat de urbanism digital, valid juridic, semnat la Cluj! Următorul pas: autorizația de construire

Primul certificat de urbanism digital „Smart” a fost semnat la Cluj-Napoca și are valoare juridică totală. Următoarea etapă a proiectului vizează autorizația de construire.

Primul certificat de urbanism în format digital semnat la Cluj / Foto: CJ Cluj Primul certificat de urbanism în format digital semnat la Cluj / Foto: CJ Cluj

 

 


Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a semnat, în format digital, smart, primul certificat de urbanism emis, în integralitate, în sistem online și valid din punct de vedere juridic.

 


„Este un moment extrem de important, fiind primul astfel de certificat emis în România, după mai bine de 30 de ani de la Revoluție. Este un moment istoric care poate constitui momentul declanșării procesului de digitalizare a administrației publice”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Următoarea etapă este eliberarea, de asemenea în formulă de pionierat, a autorizației de construire, prima din România în acest format.


Premieră în România

Pentru prima dată în România, pornind de la Cluj, se vor emite certificatele de urbanism online. Acest proiect este implementat în județul Cluj începând de marți, 17 mai 2022, și face parte dintr-un proiect mai complex care vizează în a doua etapă emiterea de autorizații de construire online.

În acest sens a fost lansată platforma web: public.cluj.archi, dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU).


Certificatele care vor fi emise în format digital vor fi „valide juridic”, declară președintele CJ Cluj, Alin Tișe, într-o conferință de presă. Acest aspect diferențiază acest proiect pilot al CJ Cluj față de alte proiecte ale instituțiilor din România care emit CU în format digital:

„Certificat de urbanism în format online integral, valid juridic. Va purta semnătura electronică, dar va putea fi folosit la orice entitate. El nu este de informare, ci este un certificat valid juridic care stă la baza obținerii viitoarei autorizații de construire care va putea fi eliberată și aceasta în format online în cel mai scurt timp, după ce vom avea protocoalele cu unitățile avizatoare semnate”, a spus Tișe.

Vezi în videoclipul următor cum trebuie completată cererea pentru certificatele de urbanism în formal digital, pas cu pas:

Mai multe detalii despre acest proiect AICI.

CITEȘTE ȘI:

CJ Cluj emite ONLINE certificate de urbanism, valide juridic. Este o premieră în România

Certificate de urbanism de informare pentru clujeni, eliberate ONLINE, fără a mai merge la Primărie. VEZI cum se obțin

Ultimele Stiri
abonare newsletter