Administrație

122 de garaje din cartierul Zorilor, demolate în 2022. Care sunt următoarele zone vizate?

122 de garaje au fost deja demolate în zona Calea Turzii - Jupiter, iar alte sute de garaje urmează să fie demolate în cartierele Clujului. În medie, 100 de garaje demolate aduc 22 de locuri de parcare în plus.

Sute de garaje vor fi demolate în cartierele din Cluj-Napoca, în 2022 Sute de garaje vor fi demolate în cartierele din Cluj-Napoca, în 2022

 

 


Proprietarii a sute de garaje din Cluj-Napoca vor trebui să le desființeze pe parcursul anului 2022.

 


În Zorilor, unde Primăria a trimis somații încă din luna noiembrie, 122 de garaje au fost demolate în această primăvară și alte sute urmează să fie demolate pe parcursul acestui an.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

152 de garaje urmează să fie demolate în Gheorgheni și Grigorescu, cartiere în care proprietarii au primit somații încă din luna ianuarie.


Pe ce străzi se demolează garaje în 2022?

Din luna noiembrie și până în prezent, Primăria Cluj-Napoca a trimis 1629 de somații proprietarilor de garaje din cartierele Zorilor, Grigorescu, Gheorgheni, Mănăștur și Mărăști.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru monitorulcj.ro, în urmă cu câteva zile, pentru ce străzi s-au trimis somații și ce demolări au loc în acest an:


„Până în acest moment sunt trimise somații pentru proprietarii a 1629 de garaje. Somațiile au fost trimise încă de anul trecut din luna noiembrie. Primele locuri în care au fost trimise au fost Calea Turzii - Jupiter, la 122 de garaje. După aceea au fost trimise somații în luna ianuarie în zona Gheorgheni pentru 152 de garaje, în zonele Constantin Brâncuși, Alverna și Lăcrimioarelor. Tot în data de 12 ianuarie au fost trimise somațiile în cartierul Grigorescu, pe strada 1 Decembrie, strada Profesor Ciortea, strada Petuniei, strada Alexandru Vlahuță, strada Fântânele, strada Bartok Bela.

În luna februarie au fost trimise somații în cartierul Mănăștur pe strada Almașului, strada Câmpului, Ion Meșter, Mogoșoaia, Islazului. Tot în a doua lună a anului, februarie, au fost trimise somații în cartierul Mărăști pe strada Scorțarilor, strada Gorunului, strada București, strada Lacul Roșu, Ciocârliei, strada Buftea.

De asemenea, în luna martie au fost trimise somații pentru strada Negoiu și strada Parâng. Urmează să mai fie trimise somații pentru încă aproximtiv 500 de garaje care se află în zona Mărăști, în zona Mureșului, Nirajului și Dunării și, de asemenea, în zona Arinilor, Plopilor și Taberei. Aici sunt următoarele zone în care vom demola garaje”, a declarat viceprimarul.

Garajele de pe Calea Turzii - Jupiter, deja demolate

Garajele care erau vizate în Zorilor au fost deja demolate în această primăvară, iar lucrările în zonă sunt finalizate pentru jumătate dintre acestea.

Până în data de 15 mai toate lucrările din zonă vor fi finalizate, spune Tarcea:

„Cele care au fost trimise în luna noiembrie sunt deja demolate, deja se lucrează acolo. Pentru jumătate dintre ele lucrările sunt deja finalizate și estimarea este că până în data de 15 mai vor fi finalizate toate lucrările pentru prima etapă: Calea Turzii, Jupiter - pentru cele 122 de garaje. Acolo amenajăm și aleile din jurul blocurilor, urmând să înceapă lucrările și la celelalte locuri pe măsură ce se eliberează zonele pentru că din momentul în care noi trimitem somațiile durează aproximativ 25 de zile până când se închide toată procedura și abia de la termenul respectiv curge termenul de 90 de zile în care proprietarii pot să-și demoleze benevol garajele”, a explicat Tarcea pentru monitorulcj.ro.

După ce parcările vor fi finalizate, proprietarii garajelor anterioare vor avea prioritate pentru locurile de parcare, după care cei care au depus cereri vor prelua locurile rămase:

„Mai există un aspect: după ce sunt gata platformele trebuie să avem un cvartal. Trebuie să fie gata platformele de pe tot cvartalul, pentru că numerotarea garajelor merge de la 1 în continuare. Adică nu fiecare platformă începe de la 1 până la 20-30-50. Urmează marcajul lor care, de asemenea, în funcție de condițiile meteo vedem cum se poate realiza. După aceea urmează notificarea proprietarilor care au avut garaje ca să vină cu prioritate să își preia locurile de parcare și abia după aceea locurile de parcare care rămân disponibile vor fi alocate celor care au depus cereri”, a adăugat viceprimarul.

În unele zone sunt necesare exproprieri

De asemenea, în fiecare cartier al municipiului există zone cu situație juridică neclară, unde vor fi necesare exproprierile.

Însă, aceste se vor desfășura într-o altă etapă, după ce restul garajelor vor fi demolate:

„Sunt foarte multe zone în oraș în care situația este neclară. În fiecare cartier al orașului avem zone în care, de exemplu, dintr-un șir de vreo 50 de garaje am demolat doar cam 40 și 10 garaje au rămas în picioare pentru că acolo a fost limita până la care noi am avut situația juridică clară. Pe strada Agricultorilor este o astfel de zonă, dar sunt regăsite situații de acest fel în fiecare cartier.

Prima dată vom demola garajele acolo unde avem situația juridică a terenurilor clară. După ce vom epuiza toate aceste zone vom trece și la etapa a doua, adică exproprierea terenurilor respective și amenajarea lor. Dar acest lucru se va întâmpla într-o etapă ulterioară, acum ne concentrăm pe zonele în care avem proprietatea liberă de sarcini și unde putem interveni în timp util”, a spus viceprimarul.

100 garaje demolate = 22 de locuri de parcare în plus

Demolarea garajelor din Cluj-Napoca va mări numărul de locuri de parcare din cartierele orașului, care sunt epuizate foarte ușor în prezent. Dan Tarcea ne spune că, în medie, demolarea a 100 de garaje aduce 22 de locuri de parcare în plus:

„Din experiența pe care o avem până în acest moment, avem o creștere a numărului locurilor de parcări cuprinsă între 20-25%, în funcție de zonă și de modul în care sunt amplasate garajele pentru că în condițiile în care avem o zonă în care garajele sunt amplasate longitudinal avem un spor mai mare, dar avem și zone în care sunt doar 3-4 garaje într-o baterie de garaje și acolo nu avem un spor de 25%.

În medie aș spune că la 100 de garaje desființate rezultă un plus de 22 de parcări.”

CITEȘTE ȘI:

Se mai face parking în Grigorescu? Sute de garaje trebuie demolate până în aprilie

Aproape 2.000 de garaje vor fi DEMOLATE anul acesta. Care sunt ZONELE vizate?

2712 locuri de parcare, după demolarea garajelor în 2021 la Cluj-Napoca. Procesul continuă și în 2022

Ultimele Stiri
abonare newsletter