Actualitate

Aproape 2.000 de garaje vor fi DEMOLATE anul acesta. Care sunt ZONELE vizate?

Proprietarii a circa 1.800 de garaje vor trebui să le desființeze pe parcursul acestui an. Primele garaje demolate vor fi în zona Calea Turzii - Jupiter, în această primăvară.

Aproape 2.000 de garaje vor fi DEMOLATE anul acesta. Care sunt ZONELE vizate? Aproape 2.000 de garaje vor fi DEMOLATE anul acesta. Care sunt ZONELE vizate?

 

 


Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că 1.800 de garaje din toate cartierele orașului vor fi demolate în cursul anului 2022, urmând a fi create circa 360 de locuri de parcare suplimentare pe platformele reamenajate.

 


Există zone vizate de demolări în mai toate cartierele orașului: Zorilor - Calea Turzii, Jupiter; Gheorgheni - Brâncuși, Alverna; Grigorescu - 1 Decembrie 1918, profesor Ciortea, Petuniei, Alexandru Vlahuță, Fântânele; Mănăștur - Almașului, Ion Meșter, Mogoșoaia, Câmpului; Mărăști - Scorțarilor, Gorunului, București; Între Lacuri.

„Ne propunem și pentru anul 2022 să demolăm aproximativ 1.800 de garaje din toate cartierele orașului. Discutăm de Calea Turzii, Jupiter, acolo am trimis deja somațiile pentru 122 de garaje. Vor mai urma și alte zone din cartierul Zorilor. Va intra și zona Brâncuși, Alverna. În Grigorescu, zona 1 Decembrie 1918, profesor Ciortea, Petuniei, Alexandru Vlahuță, Fântânele. Din cartierul Mănăștur, sunt vizate străzile Almașului, Ion Meșter, Mogoșoaia, Câmpului. În cartierul Mărăști, vor fi demolate garaje de pe strada Scorțarilor, Gorunului, București și vom continua cu garajele care mai sunt în zona cartierului Între Lacuri. Practic, în fiecare cartier al orașului avem platforme de garaje pe care urmează să le demolăm”, a declarat Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.


Primele garaje demolate în 2022, în Zorilor

Proprietarii notificați deja, de pe strada Jupiter și Calea Turzii mai au circa trei luni să își demoleze garajele de tablă. În caz contrar, primăria va interveni, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, și va demola garajele, pe costul proprietarului, care nu va mai avea dreptul la un loc de parcare după reamenajarea platformelor.

„Termenul de demolare a garajelor este de 15 aprilie 2022. Pentru lunile de iarnă, există un termen de patru luni de la data la care proprietarii au primit somațiile și avem această confirmare, sau trece termenul de afișare. Pe perioada verii, clujenii au la dispoziție 90 de zile pentru demolarea garajelor. (…) Din cele 3.600 de garaje demolate în ultimii ani, au fost sub 10 situații când proprietarii nu s-au conformat și a intervenit primăria. Trebuie reținut că în momentul în care cineva refuză să își demoleze garajul, își pierde prioritatea de a avea un loc de parcare”, a mai arătat viceprimarul.


Peste 2.000 de garaje, demolate în 2021

Anul trecut, au fost demolate circa 2.300 de garaje de tablă din cartierele Mărăști, Plopilor, Grigorescu și nu numai, fiind realizate 2.712 locuri de parcare (un plus de 318 locuri de parcare).

„În 2021 am demolat peste 2.300 de garaje, iar în total, garaje demolate până în acest moment sunt peste 3.600 de garaje. Din evidențele pe care le avem, a rezultat un spor de aproximativ 20% la numărul de garaje. Practic, la fiecare 1.000 de garaje demolate, au rezultat încă 200 de locuri de parcare suplimentari, deci la cele 3.600, putem spune că sunt aproximativ încă 900 de locuri suplimentare rezultate”, a adăugat Tarcea.


Cozi la plata parcărilor, în prima zi lucrătoare din 2022

În prima zi de plată a taxelor, clujenii s-au înghesuit la Primărie și au format o coadă imensă, deși și-ar fi putut rezolva problemele online. Începând chiar de la ora 06:00, luni, 3 ianuarie 2022, clujenii s-a înghesuit la coadă la Primăria Cluj-Napoca pentru depunerea cererilor de parcare. Totuși, cererile pentru alocarea unor noi abonamente de parcare pentru riverani pot fi depuse începând cu data de 3 ianuarie 2022 online, pe site-ul Primăriei, la secțiunea Cerere parcare.

Pentru plata abonamentelor de parcare, există două tipuri de plăți online:

– fără autentificare: abonamentele pentru zona centrală (abonamentele de parcare pentru zona centrală 2 și abonamentele de parcare pentru riverani zona centrală 1 și 2) – pot fi plătite online oricând, devenind valabile începând cu 3 ianuarie 2022.

– cu autentificare: abonamentele pentru riverani (cartiere). Aceste abonamente pot fi plătite online începând cu data de 3 ianuarie 2022.

Ghișeele pentru încasarea abonamentelor de parcare vor fi deschise doar din data de 10 ianuarie.

„Nu există un termen pentru depunerea cererilor, acestea pot fi depuse și în luna decembrie, nu este nici un fel de problemă. Au fost niște cozi în prima jumătate de oră de la deschiderea ghișeelor, apoi a mers foarte repede depunerea cererilor. 

Aș vrea să menționez că anul acesta avem o creștere de peste 100% a cererilor depuse în sistem online, nu s-a blocat sistemul, lucrurile au funcționat foarte bine. Cei care doresc să depună cerere, pot să facă acest lucru online. De asemenea, și plata parcărilor se poate face online, la fel și plata taxelor și impozitelor locale se poate face online și îi încurajez pe clujeni să folosească aceste mijloace. Trebuie știut însă că până la data de 31 martie, cei care dețin locuri de parcare trebuie să le plătească, astfel încât să nu și le piardă. Dacă nu și-au plătit locurile de parcare până la această dată, și-au pierdut locul de parcare, acesta fiind redistribuit, în funcție de vechimea cererilor, celor care au depus cerere. Am avut situații în care oamenii au uitat să își achite locurile de parcare sau au mers după acest termen și nu au mai fost luate în considerare plățile. Abia după data de 31 martie, se face alocarea locurilor de parcare pentru cererile noi”, a explicat Dan Tarcea.

CITEȘTE ȘI:

Coadă la Primăria Cluj-Napoca, de la prima oră a dimineții. Clujenii se înghesuie la depunerea cererilor de parcare. FOTO

2712 locuri de parcare, după demolarea garajelor în 2021 la Cluj-Napoca. Procesul continuă și în 2022

642 noi locuri de parcare, date în folosință la Cluj în 2021

Ultimele Stiri
abonare newsletter