Monitorul Cartierelor

Se mai face parking în Grigorescu? Sute de garaje trebuie demolate până în aprilie

Cartierul Grigorescu nu va avea parking prea curând. Viceprimarul Dan Tarcea susține că este „mai rentabil” să fie amenajate locuri de parcare pe locul platformelor de garaje care vor fi demolate.

Se mai face parking în Grigorescu? Sute de garaje trebuie demolate până în aprilie Se mai face parking în Grigorescu? Sute de garaje trebuie demolate până în aprilie

 

 


Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit depsre situația parcărilor din cartierul Grigorescu, joi, într-o emisiune la un post local de radio. Viceprimarul a declarat că o nouă etapă de demolare a garajelor va avea loc în această primăvară, iar în ceea ce privește construirea unui parking, Primăria se află încă în căutarea unui teren potrivit.

 


Dan Tarcea a subliniat că, la fiecare 4-5 locuri garaje demolate, se creează un loc nou de parcare, motiv pentru care este „mai rentabil” pentru primărie să scape întâi de toate garajele de tablă și apoi să se gândească la construirea de noi parkinguri. 

”În cartierul Grigorescu vom continua demolarea garajelor, pentru a putea să creștem numărul de locuri de parcare. Sunt trimise deja somațiile pentru o altă etapă, termenul la care cetățenii trebuie să își demoleze garajele este undeva în luna aprilie, după care vom putea interveni cu lucrări și în această zonă. Discutăm de identificarea terenului pentru un parking, dar vreau să vă spun că, în condițiile în care demolăm toate cele 10.000 de garaje din municipiu sporul locurilor noi de parcare create este undeva la 20-25%, asta înseamnă că vor rezulta aproximativ 2.000 - 2.500 de louri noi de parcare, echivalentul nouă parkinguri. Investiția este mult mai rentabilă să terminăm cu această etapă, după care să trecem și la investiția în parkinguri noi”, a declarat joi viceprimarul Dan Tarcea.


Proprietarii notificați să își demoleze garajele de tablă pe cont propriu. În caz contrar, primăria va interveni, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, și va demola garajele, pe costul proprietarului, care nu va mai avea dreptul la un loc de parcare după reamenajarea platformelor.

Viceprimarul afirma, la începutul anului 2021, că o prioritate pentru administrația locală este găsirea unui teren potrivit pentru construirea unui parking în cartierul Grigorescu, în zona străzii Donath.


„Prioritatea noastră pe anul acesta este să identificăm un loc pentru parking în cartierul Grigorescu, pentru că este o zonă extrem de aglomerată, mai ales în zona cuprinsă între strada Donath - strada Paul Ioan și Casa Radio. Acolo este o concentrare foarte mare de mașini și în acest cartier nu avem niciun parking. Dacă în Mărăști avem, în Mănăștur avem destul de multe parkinguri, în cartierele Grigorescu și Zorilor nu avem niciun fel de parking și avem în vedere să facem și în aceste zone parkinguri”, a spus viceprimarul Clujului, în urmă cu un an.

Proprietarii a 1.800 de garaje vor trebui să le desființeze în 2022

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că 1.800 de garaje din toate cartierele orașului vor fi demolate în cursul anului 2022, urmând a fi create circa 360 de locuri de parcare suplimentare pe platformele reamenajate.


Există zone vizate de demolări în mai toate cartierele orașului: Zorilor - Calea Turzii, Jupiter; Gheorgheni - Brâncuși, Alverna; Grigorescu - 1 Decembrie 1918, profesor Ciortea, Petuniei, Alexandru Vlahuță, Fântânele; Mănăștur - Almașului, Ion Meșter, Mogoșoaia, Câmpului; Mărăști - Scorțarilor, Gorunului, București; Între Lacuri.

„Ne propunem și pentru anul 2022 să demolăm aproximativ 1.800 de garaje din toate cartierele orașului. Discutăm de Calea Turzii, Jupiter, acolo am trimis deja somațiile pentru 122 de garaje. Vor mai urma și alte zone din cartierul Zorilor. Va intra și zona Brâncuși, Alverna. În Grigorescu, zona 1 Decembrie 1918, profesor Ciortea, Petuniei, Alexandru Vlahuță, Fântânele. Din cartierul Mănăștur, sunt vizate străzile Almașului, Ion Meșter, Mogoșoaia, Câmpului. În cartierul Mărăști, vor fi demolate garaje de pe strada Scorțarilor, Gorunului, București și vom continua cu garajele care mai sunt în zona cartierului Între Lacuri. Practic, în fiecare cartier al orașului avem platforme de garaje pe care urmează să le demolăm”, a declarat Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.

Primele garaje demolate în 2022, în Zorilor

Proprietarii notificați deja, de pe strada Jupiter și Calea Turzii mai au circa trei luni să își demoleze garajele de tablă. În caz contrar, primăria va interveni, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj, și va demola garajele, pe costul proprietarului, care nu va mai avea dreptul la un loc de parcare după reamenajarea platformelor.

„Termenul de demolare a garajelor este de 15 aprilie 2022. Pentru lunile de iarnă, există un termen de patru luni de la data la care proprietarii au primit somațiile și avem această confirmare, sau trece termenul de afișare. Pe perioada verii, clujenii au la dispoziție 90 de zile pentru demolarea garajelor. (…) Din cele 3.600 de garaje demolate în ultimii ani, au fost sub 10 situații când proprietarii nu s-au conformat și a intervenit primăria. Trebuie reținut că în momentul în care cineva refuză să își demoleze garajul, își pierde prioritatea de a avea un loc de parcare”, a mai arătat viceprimarul.

Anul trecut, au fost demolate circa 2.300 de garaje de tablă din cartierele Mărăști, Plopilor, Grigorescu și nu numai, fiind realizate 2.712 locuri de parcare (un plus de 318 locuri de parcare).

CITEȘTE ȘI:

Tarcea: „Avem cele mai multe parking-uri supraterane din România”. Ce parcări sunt în lucru, la Cluj-Napoca?

abonare newsletter