Administrație

Cum va arăta noul sediu al Consiliului Județean Cluj? Va fi prima clădire publică „verde” din România. FOTO

Noul sediu al forului județean din Cluj va avea 6 etaje, proiectarea va costa 970.000 de lei și va fi construit pe ideea de transparență a relației dintre funcționari și public.

Consiliul Județean Cluj va avea prima clădire publică „verde” din țară.

 

 


Astfel, pe ansamblul parcelei studiate, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 35% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie joasă, medie şi înaltă.  De asemenea, nu se dorește împrejmuirea terenului,  ci se vor folosi doar ziduri de înălțimi mici pentru o delimitare vizuală între Cladirea Consiliului Județean și cea a Bibliotecii Județene.

 


În primăvara anului 2019, forul administrativ clujean a lansat concursul de soluții pentru proiectul „Noul Consiliu Județean Cluj – Extinderea și modernizarea clădirii sediului Consiliului Județean Cluj”, iar în iunie 2020, planul urbanistic pentru amenjarea sediului instituției a fost pus în consultare publică.

UPDATE: Fotografiile atașate inițial articolului apartin arhitecților de la Atelier MASS, care au câștigat locul 4 în cadrul concursului de soluții. Ne cerem scuze pentru eroare.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Sediul, proiectat de arhitecții de la Starh

Concursul de soluții pentru transformarea în clădire verde a sediului CJ Cluj a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), în 2019. Marele premiu i-a revenit societății Starh - Arhitectură, construcții, design SRL din București, constând în atribuirea contractului de proiectare are o valoare de 970.000 de lei (fără TVA).


Urmând direcțiile impuse de normele de certificare ca și clădire verde, imobilul va fi prevăzut cu sisteme inteligente de gestionare a utilităților precum și de stimulare a mobilității alternative prin încurajarea mersului cu bicicleta și prin prevederea unor stații de încărcare pentru autovehicole electrice. Totodată, urmează a se realiza un spațiu accesibil pentru persoane cu dizabilități locomotorii, de vedere sau auz, asigurându-se accesul tuturor în zona publică, în spațiile de lucru și în spațiile exterioare.

Clădirea va respecta standardul de clădire cu consum de energie aproape zero, însemnând că va avea un consum maxim de energie primară din surse convenționale (combustibili fosili) de 69 kWh/mp/an și un nivel maxim al emisiilor de CO2 de 19 kg/mp/an.


„Este foarte important ca administrația publică să manifeste deschidere în ceea ce privește activitățile sale, atât pentru comunitatea de afaceri, cât și pentru locuitorii orașului. Atriumul transpune în spațiu ideea de transparență a relației între instituție și public. Spațiile de întâlnire cu vizitatorii pentru discuții informale au forma unor balcoane interioare, spații deschise care se desfășoară pe toată înălțimea atriumului”, notează arhitecții din cadrul Atelier MASS, firmă de arhitectură care a ocupat locul 4 în urma concursului de soluții.

Clădirea va avea 6 etaje și o înalțime de peste 30 de metri

Conform Planului Urbanistic Zonal de Dezvoltare, se studiază o suprafață de un hectar de teren de pe strada Dorobanților din care parcela de 2.300 pentru extindere (concesionată de Județ de la Primărie), parcela cu actualul sediul al CJ Cluj (3.021mp), parcela cu sediul Bibiliotecii Octavian Goga (2.000 de mp concesionați de la Primărie) și locul de joacă (2.783 mp) de pe Coastei al Primăriei.

Astfel, regimul de înălțime propus pentru noul sediu al Consiliului Județean Cluj este de S+P+6 și o înalțime maximă de 31m + 2m pentru spații tehnice. Clădirea va rămâne mai joasă decât sediul Bibliotecii Județene Octavian Goga, care are un regim de înălțime de S+P+7 și o înălțime maximă de aprox, 32,15m.

Accesul pietonal principal în clădirea propusă se va realiza de pe partea sud-vestică a acesteia, din piațeta pietonală propusă între clădirea nouă propusă și clădirea Bibliotecii. Pentru clădirea nouă se vor propune și accese pietonale secundare pentru mentenanță sau accese angajat.

Singura intervenție pe parcela cu CF nr. 290366, ce se află în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, și care are amenajat deja un spațiu sportiv și o pistă de biciclete, este crearea unui acces pietonal care face legătura dintre aceea zona de recreere (și accesul acesteia la cartierul rezidențial din apropiere) și zona de piațetă publică a noii amenajări exterioare a Clădirii Consiliului Județean și a amenajării de strictă necesitate a taluzului.

56 de locuri de parcare, în subsolul clădirii

Numărul de parcări auto organizat la subsolul imobilului propus va fi de 56 de locuri, parcajul propus fiind unul subteran prin extinderea subsolului existent al clădirii propuse. Intrările şi ieşirile la parcaje şi garaje vor fi astfel dispuse încât să asigure o circulaţie fluentă şi să nu prezinte pericol pentru traficul cu care se intersectează.

CITEȘTE ȘI:

A fost APROBAT bugetul județului Cluj pe 2022. Tișe: „Nu este cel mai bun buget, dar este echilibrat”

Ce drumuri județene vor fi modernizate în 2022? Forul județean vrea să asfalteze toate „ulițele” anul acesta

Ultimele Stiri
abonare newsletter