Administrație

Zeci de clădiri și terenuri neîntreținute vor fi suprataxate în 2022

Clujenii care sunt proprietarii unor terenuri lăsate în paragină vor plăti de anul viitor impozit cu până la 500% mai mare. Primăria continuă și politica de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite.

Clădirile și terenurile neîngrijite din Cluj-Napoca vor fi supraimpozitate în anul 2022 Clădirile și terenurile neîngrijite din Cluj-Napoca vor fi supraimpozitate în anul 2022

 

 


Mai multe terenuri lăsate de izbeliște, dar și clădiri neîngrijite din Cluj vor fi supraimpozitate în anul 2022.

În ședința consiliului local de miercuri, 22 decembrie, consilierii locali vor dezbate o serie de proiecte de hotărâre privind supraimpozitarea unor terenuri și clădiri neîntreținute de pe raza municipiului Cluj-Napoca.


Politica de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite a fost introdusă de Primăria Cluj-Napoca în urmă cu mai bine de cinci ani, anul trecut fiind adoptat un nou regulament cu privire la impozitarea cu până la 500% a terenurilor lăsate în paragină.

Care sunt terenurile și clădirile supraimpozitate?

În proxima ședință a consiliului local Cluj-Napoca, sunt propuse spre supraimpozitare următoarele terenuri: 


  • Cu 200% sunt impozitate patru terenuri de pe strada Lombului, cu suprafețe cuprinse între 1.100 mp și 8596 mp și un teren de pe strada Grigore Moisil;
  • Cu 300% sunt impozitate trei terenuri de pe Drumul Sfântul Ioan și alte 5 terenuri de pe strada Câmpului;
  • Cum 400% este impozitat un singur teren, amplasat pe Calea Turzii.

În ceea ce privește clădirile care vor plăti anul viitor impozit majorat, acestea sunt amplasate mai ales pe străzi din zona centrală a orașului, care vor avea o majorare cuprinsă între 200 și 500% în funcție de nivelul de degradare a imobilului.

Care terenuri sunt considerate „neîngijite”?

Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute.


Fac excepție de la majorarea impozitului pentru terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală.

Terenurile vor fi identificate de Poliția Locală: „În vederea punerii în aplicare a prevederilor legale, Direcția Inspecție și Control din cadrul Direcției Generale Poliția Locală este abilitată să efectueze verificării pe raza unității administrativ-teritoriale și să întocemască fișa de evaluare a imobilului-teren, nota de constatare, somația și procesu-verbal de conformitate. Nota de constatare va fi însoțită în mod obligatoriu de planșe foto care să ateste starea terenului la data evaluării”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.


Impozit de până la cinci ori mai mare

Nivelul impositului poate fi majorat de 200%, 300%, 400% sau 500% și se stabilește anual prin hotărâre a consiliului local de stabilire a nivelului valorilor impozabile pentru anul următor, în funcție de gradul de neîngrijire al imobilului teren stabilit prin punctajul acordat prin fișa de evaluare, asftel:

- Categoria 1. Supraimpozitare cu 200% pentru punctajul procentual între 30% și 40%;

- Categoria 2. Supraimpozitare cu 300% pentru punctajul procentual între 41% și 60%;

- Categoria 3. Supraimpozitare cu 400% pentru punctajul procentual între 61% și 80%;

- Categoria 4. Supraimpozitare cu 500% pentru punctajul procentual > 81% .

Ca urmare a supraimpozitării, doar în perioada 2016-2019 au fost reabilitate 535 imobile. Începând cu anul 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția Generală Poliția Locală, realizează un amplu proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu a căror fațade sunt degradate. Clădirile identificate ca fiind degradate sunt propuse apoi pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor.

CITEȘTE ȘI:

Terenurile lăsate în paragină vor fi impozitate cu 500% la Cluj-Napoca

abonare newsletter