Actualitate

Terenurile lăsate în paragină vor fi impozitate cu 500% la Cluj-Napoca

După supraimpozitarea clădirilor neîngirjite, Primăria Cluj-Napoca intorduce impozitarea cu 500% a terenurilor lăsate în paragină.

Terenurile lăsate în paragină vor fi impozitate cu 500% la Cluj-Napoca Terenurile lăsate în paragină vor fi impozitate cu 500% la Cluj-Napoca

 

 


Primăria Cluj-Napoca a lansat în consultare publică un proiect de hotărâre care prevede impozitarea cu 500% terenurilor neîngrijite pe de raza municipiului, începând cu 2021.

 


Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute.

Fac excepție de la majorarea impozitului pentru terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală.


Terenurile vor fi identificate de Poliția Locală: „În vederea punerii în aplicare a prevederilor legale, Direcția Inspecție și Control din cadrul Direcției Generale Poliția Locală este abilitată să efectueze verificării pe raza unității administrativ-teritoriale și să întocemască fișa de evaluare a imobilului-teren, nota de constatare, somația și procesu-verbal de conformitate. Nota de constatare va fi însoțită în mod obligatoriu de planșe foto care să ateste starea terenului la data evaluării”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Impozit de până la cinci ori mai mare

Nivelul impositului poate fi majorat de 200%, 300%, 400% sau 500% și se stabilește anual prin hotărâre a consiliului local de stabilire a nivelului valorilor impozabile pentru anul următor, în funcție de gradul de neîngrijire al imobilului teren stabilit prin punctajul acordat prin fișa de evaluare, asftel:


- Categoria 1. Supraimpozitare cu 200% pentru punctajul procentual între 30% și 40%;
- Categoria 2. Supraimpozitare cu 300% pentru punctajul procentual între 41% și 60%;
- Categoria 3. Supraimpozitare cu 400% pentru punctajul procentual între 61% și 80%;
-Categoria 4. Supraimpozitare cu 500% pentru punctajul procentual > 81% .

Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Cluj-Napoca a fost lansat în dezbatere publică în urmă cu câteva zile, clujenii având posibilitatea de a-și exprima opinia legat de acesta până în 25 noiembrie. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.


535 imobile reabilitate, ca urmare a supraimpozitării

Ca urmare a supraimpozitării, în perioada 2016-2019 au fost reabilitate 535 imobile. Primăria Cluj-Napoca a continuat și în 2020 acest program.

Începând cu anul 2016, Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția Generală Poliția Locală, realizează un amplu proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu a căror fațade sunt degradate. Clădirile identificate ca fiind degradate sunt propuse apoi pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor.

În urma politicii publice stabilite de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, a activității desfășurate de către polițiștii locali și a întâlnirilor organizate de municipalitate cu proprietarii imobilelor din zona vizată, au fost refațadizate 535 de imobile, iar 88 de imobile sunt în curs de reabilitare.

CITEȘTE ȘI

Ce clădiri din Cluj-Napoca sunt vizate pentru impozitarea cu 500%, potrivit noului regulament

Ultimele Stiri
abonare newsletter