Administrație

Microbuze electrice pentru elevii din Cluj. Consiliul Județean a aprobat un proiect de 5 milioane de euro pentru transportul școlar, cu fonduri de la AFM.

Consiliul Județean a aprobat, vineri, un proiect în valoare de 5 milioane de euro pentru noi microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj.

Autobuz școlar pentru copii/ Foto: arhivă monitorulcj.ro Autobuz școlar pentru copii/ Foto: arhivă monitorulcj.ro

 

 


Consilierii județeani au aprobat participarea județului Cluj în cadrul Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puțin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu. În 2024, bugetul AFM este de 9,3 miliarde de lei

 


Este vorba de un proiect inițiat în toamna anului trecut pentru care Ministerul Mediului a solicitat clarificări suplimentare. 

CITEȘTE ȘI: 
Microbuze pentru elevi în toate comunele Clujului! Primarii nu mai au nicio scuză să nu trimită copiii la școală!

„Este un proiect extraordinar, pe care l-am aprobat cu toții la vremea respectivă. După cum am observat, în toate județele care au înaintat un astfel de proiect, peste tot au trebuit făcute clarificări. Cred că normele de aplicare nu au fost clare, de aceea a fost nevoie de adus o serie de clarificări”, a arătat consilierul județean Lucian Cordiș. 


Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de lei și a fost aprobată de Consiliul Județean Cluj. Cheltuielile neeligibile ce pot apărea pe parcursul derulării proiectului vor fi asigurate din bugetul propriu al județului Cluj. 

Acces în siguranță la educație 

Prin implementarea acestui proiect se urmărește asigurarea egalității de șanse pentru toți copiii din județ, indiferent de localitatea lor de proveniență. Astfel, este preconizat că absenteismul și abandonul școlar se vor reduce semnificativ, indiferent de localitatea de origine a elevilor sau de școala pe care o frecventează. „Chiar și cel mai izolat sat din județ ar trebui să poată asigura transportul în siguranță și confort a elevilor spre și de la școală, oferindu-le șansa la educație”, se arată în motivarea proiectului. 


Microbuzele școlare electrice sunt o variantă prietenoasă cu mediul și au un consum de energie redus.

De altfel, în septembrie 2023, Consiliul Județean Cluj a inițiat un proiect finanțat prin PNRR, pentru achiziția de microbuze electrice pentru 59 de unități administrativ-teritoriale, pentru a facilita transportul elevilor, cu precădere pentru cei din zonele izolate, cu o populație scăzută. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elevii din 34 de comune din Cluj vor merge la școală cu microbuze electrice. Investiție de peste 36 de milioane de lei, prin PNRR

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu este de 9,3 miliarde de lei în 2024. Un miliard de lei merge la programul „Rabla Plus”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter