Administrație

Din 2025, șoferii pot înlocui mașina cu mijloacele de transport în comun, în Cluj. Park&Ride-ul de la Aeroport va fi realizat până la finalul anului.

Până la sfârșitul acestui an, Park&Ride-ul din zona Aeroportului din Cluj va fi realizat, iar șoferii își vor putea lăsa mașinile la intrarea în oraș și să folosească transportul public în limitele municipiului.

Lucrări șantier Park&Ride, zona Aeroportului Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com Lucrări șantier Park&Ride, zona Aeroportului Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


În toamna anului trecut începeau lucrările pentru realizarea unui Park&Ride în proximitatea Aeroportului Inernațional „Avram Iancu” din Cluj. Investiția, promisă încă din campania electorală din 2020, urmează să fie realizată până la finalul acestui an, potrivit asigurărilor oferite de reprezentanții administrației locale. 

 


În urma unei vizite în teren, pentru evaluarea lucărilor de șantier, primarul Emil Boc a declarat că proiectul va fi încheiat la termen, adică până la finalul acestui an. 

„Park&Ride în zona Aeroportului este o lucrare care se finalizează în anul 2024”, a notat primarul Clujului. 


Strada Traian Vuia, reamenajată pentru realizarea a peste 860 de locuri de parcare

Pentru realizarea Park&Ride-ului din zona Aeroportului, strada Traian Vuia va fi reamenajată.

Astfel, în privința reamenajării străzii Traian Vuia, proiectul cuprinde zona de acces în Park&Ride, nou sens giratoriu, trotuare, respectiv relocare stație pentru transportul în comun.


În plus, proiectul prevede atât amenajarea unei platforme de parcare și a accesului din drumul national, cât și a unui terminal tip autogară, ce include construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport, cu copertină pentru călători și autocare.

Șantier lucrări Park and Ride, zona Aeroportului Cluj/Foto: Emil Boc Facebook.com

În total sunt prevăzute 863 locuri de parcare:
- 788 locuri de parcare pentru autovehicule;
- 37 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități;
- 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride;
- 8 peroane pentru autobuze. 


CITEȘTE ȘI: 
Economie la bugetul local. Proiectul Park&Ride-ului de la Aeroport, finanțat prin fonduri europene

Valoarea contractului de execuție lucrări: 72.435.291,86 lei cu TVA/circa 14.633.392,30 euro

În iulie 2023, Primăria semna contractul de execuție a lucrărilor, prevăzute pentru un termen de 12 luni, cu Asocierea TCI Contractor, Skyline Engineering, Antrepriza Montaj Instalații, Orizont Electric, iar în data de 16 august 2023 a fost emis ordinul administrativ de începere a lucrărilor. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Bani europeni pentru sute de locuri de parcare

În octombrie 2023, Consiliul Local Cluj-Napoca aproba un proiect de hotărâre prin care viitoarea parcare de circa 860 de locuri ar putea fi finanțată cu bani europeni.

„Se aprobă valoarea totală a proiectului «Park&Ride în municipiul Cluj-Napoca», în cuantum de 84.320.346,44 lei, inclusiv TVA”, se arată în proiectul citat.

Astfel, din valoarea totală de circa 16,9 milioane euro, prin acoperirea finanțării din fonduri europene, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca s-ar reduce substanțial, la circa 1.162.094,50, inclusiv TVA, reprezentând valoarea cheltuielilor neeligibile, plus 1.663.165,04 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

„Infrastructura de tip Park and Ride va sprijini politica zonală de descurajare a transportului cu autoturismul personal și orientarea către moduri sustenabile de transport – transport public, mersul cu bicicleta, mersul pe jos”, se arată în motivarea proiectului de hotârâre aprobat de Consiliul Local.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

„Cale liberă” pentru park&ride-ul de la Aeroport. Peste un an trebuie să fie gata!

Ultimele Stiri
abonare newsletter