Administrație

Încep lucrările pe strada Mihail Kogălniceanu! Parcarea mașinilor va fi interzisă

Încep lucrările pe tronsonul cuprins între străzile Emmanuel de Martonne și Biserica Reformată, miercuri, 26 ianuarie.

 

 


Lucrările pe tronsonul precizat au loc în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” și sunt realizate de SC Astor Com SRL.

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță că lucrările se vor desfășura, în prima etapă, pe trotuarul adiacent numerelor fără soț și determină interzicerea completă a parcării pe strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul cuprins între strada Emmanuel de Martonne și Biserica Reformată, iar parcările existente vor fi desființate.

În ceea ce privește circulația pietonilor, aceasta se va realiza pe trotuarul existent, adiacent numerelor cu soț.


Pentru circulația mașinilor se va asigura o bandă de circulație, oprirea fiind interzisă pe tronsonul respectiv.

Firma SC Astor Com SRL este singura care a depus ofertă la a doua licitare a contractului în vederea executării lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu și strada Iuliu Maniu.


În luna iulie a anului anterior, Primăria anunța închiderea circulației auto pe străzile Emmanuel de Martonne, Gaal Gabor, Kovacs Dezso și Bolyai Janos, în vederea realizării lucrărilor din cadrul proiectului ce vizeazp modernizarea străzii Kogălniceanu și a străzilor adiacente.

Valoarea totală a lucrărilor din cadrul proiectului se ridică la suma de 38,5 milioane de lei, fiind bani proveniți din fonduri europene. Durata lucrărilor este de 19 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a acestora.


Ce se va schimba pe strada Mihail Kogălniceanu?

Proiectul prevede modernizarea unei suprafețe de aproximativ 26.000 mp, care cuprinde străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emanuelle de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac (între I.C. Brătianu și strada Avram Iancu).

Din păcate, strada Mihail Kogălniceanu era pusă în valoare, înainte de pandemie, de doar două ori pe an – de Zilele Clujului și cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Această stradă ar urma să aibă trafic rutier în care accesul va fi permis doar riveranilor și persoanelor care trebuie obligatoriu să ajungă cu mașina la una dintre instituțiile din zonă.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de „grădină urbană” prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.

De asemenea, vor fi plantați peste 250 de arbori în mai multe zone incluse în proiect, iar sistemele de iluminat public existente vor fi modernizate cu sisteme LED și stâlpi integrați în peisajul urban.

Se desființează parcările de pe Universității

Pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Pe strada Kogalniceanu este propusă integrarea unei reprezentări de omagiu pe „covorul” destinat accesului în clădirea Universităţii, dedicată rectorilor universității clujene de la origini până în prezent.

În urma finalizării lucrărilor vor fi instalate stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, mobilier urban modern și rastele pentru parcarea bicicletelor.

Lucrările ar urma să fie finalizate în luna iunie a anului 2023.

CITEȘTE ȘI:

A doua strigare pentru strada Mihail Kogălniceanu. Licitație reluată, după ce Diferit SRL a fost descalificată

Ultimele Stiri
abonare newsletter