Administrație

Mai mulți bani pentru extinderea arterei Moților-Mănăștur

Valoarea proiectului de lărgire și modernizare a Căii Moților-Mănăștur urmează să fie majorată.

Mașini în trafic pe Calea Mănăștur/Foto: monitorulcj.ro Mașini în trafic pe Calea Mănăștur/Foto: monitorulcj.ro

 

Pe Calea Mănăștur se lucrează intens, inclusiv duminica, pentru ca partea de carosabil să fie deschisă circulației din această toamnă. 


 

 


În ședința de Consiliu Local de joi vor fi aprobate noi costuri pentru proiectul de modernizare a Căii Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente. 

 


Valoarea inițială a proiectului de extindere a arterei Moților-Mănăștur, aprobată în urmă cu trei ani de zile prin intermediul unui proiect de hotărâre, a fost stabilită la suma de 54.328.940,68 lei cu TVA.

Proiect de hotărâre pentru aprobarea costurilor pentru modernizarea și extinderea Căii Moțilot-Calea Mănăștur și a străzilor adiacente (2020)/Foto: primariaclujnapoca.ro

Ulterior, în decembrie 2021, a fost semnat contractul de proiectare și execuție cu Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj, cu o valoare de 26.502.699,47 lei fără TVA servicii de proiectare și asistență tehnică și 25.534.141,01 lei fără TVA pentru execuția lucrărilor. 


Potrivit solicitării proiectantului, valoarea lucrărilor de modernizare a arterei Moților-Mănăștur va fi actualizată.

Valoarea inițială totală a proiectului – 47.988.402,20 lei fără TVA urmează să fie modificată la suma de 51.543.699.89 lei fără TVA (59.286.396,30 lei cu TVA).


Proiect de hotărâre pentru actualizarea costurilor pentru modernizarea și extinderea Căii Moțilot-Calea Mănăștur și a străzilor adiacente/Foto: primariaclujnapoca.ro

În motivarea deciziei se arată că în etapa de proiectare, respectiv de execuție a lucrărilor, au apărut situații în care a fost necesară emiterea unor dispoziții privind optimizarea și îmbunătățirea parametrilor proiectului și a corelării listelor de cantități cu cele real executate.

„În timpul perioadei de proiectare, Beneficiarul a solicitat o serie de modificări ale soluțiilor din documentația aferentă SF referitoare la modificarea soluției tehnice de realizare a pistelor/benzilor de biciclete și schimbarea soluției tehnice de realizare a trotuarelor pentru Calea Moților, strada Oțetului, strada Mioriței și strada Mărginașă, aceste modificări generând totodată și lucrări suplimentare aferente lucrărilor edilitare (...), relocarea suplimentară de stâlpi de iluminat extistenți, lucrări suplimentare pentru montarea parapetului de siguranță pietonal”, se arată în documentația supusă aprobării în Consiliul Local. 

 Extinderea aterei Moților-Mănăștur

În primăvara acestui an, lucrările pentru reorganizarea zonei Moților Mănăștur și a străzilor adiacente înregistrau un grad de realizare în proporție de 60%.

Potrivit estimărilor oficiale, proiectul de extindere a arterei Moților-Mănăștur și a străzilor adiacente va fi încheiat până la finalul lui 2023.

Circulația urmează să fie deschisă în totalitate conducătorilor auto din septembrie, odată cu începutul viitorului an școlar 2023-2024. Restul lucrărilor vor fi realizate până la finalul acestui an. 

CITEȘTE ȘI: 
Avans substanțial pe artera Mănăștur-Moților, pentru banda dedicată transportului public. Boc: „Sper să avem culoar prioritizat până în Mărăști” FOTO

Lucrările în teren pentru modernizarea zonei au început pe Calea Mănăștur, la finalul lunii iulie 2022.

Reabilitarea și modernizarea străzilor cuprinse în proiect se desfășoară pe o suprafață totală de 40.551 mp.

Proiectul „Modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă” prevede următoarele investiții:

  • Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
  • Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml;
  • Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml;
  • Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.

Modernizarea coridorului pe axa Est-Vest vizează reducerea suprafeței carosabile, rezultând pe Calea Mănăștur 4 benzi de circulatie cu gabarit redus – 2 benzi dedicate pentru transportul public și 2 benzi pentru circulatie rutieră (lățime de 3m). Calea Moților – segmentul dintre str. Mărginașă și str. Clinicilor – va avea aceeași configurație cu cea de pe Calea Mănăștur.

Durata totală a implementării contractului este de 18 luni, din care, 3 luni sunt alocate proiectării.

Lucrările sunt derulate de constructorul ARL Cluj SA și au termen de finalizare sfârșitul anului 2023.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pe Calea Mănăștur se toarnă asfalt! Chiar dacă e duminică, muncitorii lucrează de zor. FOTO

Intersecția de la Platinia, nod rutier pentru zona de Vest! Cum avansează proiectul care va conecta trei cartiere prin străzile Mărginașă, Oțetului și Uzinei Electrice? FOTO

Avans substanțial pe artera Mănăștur-Moților, pentru banda dedicată transportului public. Boc: „Sper să avem culoar prioritizat până în Mărăști” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter