Administrație

Ca pe litoral, pe malul Someșului! Clujenii se vor putea bucura de o plajă amenajată în Grigorescu. Boc: „Vom aduce nisip”

Malurile Someșului vor avea 1,2 hectare de spațiu verde în plus prin proiectul din fonduri europene în valoare de peste 23 mil. euro. În zonă vor fi 957 arbori plantați, piste de biciclete și zone pietonale, pod pietonal și velo, plajă amenajată, locuri de joacă și zone fitness.

Clujeni, la plaja Grigorescu înainte să fie gata / Foto: Someșul Nostru Clujeni, la plaja Grigorescu înainte să fie gata / Foto: Someșul Nostru

 

 


Primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea au verificat parcursul lucrărilor proiectului de regenerare urbană aferent Luncii Someșului Mic - ReThinking Someș, în cartierul Grigorescu. 957 arbori noi vor fi plantați în cadrul acestui proiect.

Plaja Grigorescu - 14.06.2023 / Foto: Sergiu Răzvan

Potrivit primarului, prin această investiție se urmărește crearea de spații verzi, zone moderne de promenadă și agrement dotate cu mobilier urban, piste velo și zone pietonale cu scopul de a îmbunătăți accesul la râu și condițiile de utilizare a modurilor nemotorizate de transport. 


Proiect de modernizare a malurilor Someșului / Foto: Facebook - Emil Boc

În cadrul proiectului a fost construit un nou pod pietonal și velo care permite accesul în zona Parcul Rozelor.  

Pasarelă Grigorescu / Foto: Sergiu Răzvan - Facebook

De-a lungul râului Someș sunt amenajate și locuri de joacă pentru copii, zone de fitness și zone pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de baschet, fotbal sau handbal.


Zonă de fitness unde vor fi amplasate aparatele / Foto: Emil Boc - Facebook

Eficiența energetică în cadrul proiectului este determinată de iluminat public cu LED și stațiile de încărcare pentru biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid, având ca scop extinderea rețelei de încărcare la nivelul orașului.

Plaja nu este gata încă

La mal va fi reamenajată și plaja. Chiar dacă proiectul nu este finalizat încă, clujenii se bucură deja de timpul liber în zona cunoscută drept „plaja lui Boc”.


„Am fost pe șantierul de la malurile Someșului, un proiect extrem de greu și complicat, dar lucrurile sunt în linie dreaptă. Vreau să le transmit celor care se uită la proiectul de pe malurile Someșului să nu-l considere terminat. Plaja încă nu are nisipul adus. Trebuie făcute drenuri, după care va fi adus nisipul. Așa e prevăzut proiectul pentru perioada următoare. Deci va avea nisip.

Locul de joacă de la capătul Grigorescului va fi acolo pentru copii. Nu este amenajat încă, așa cum a fost înainte, va fi modernizat cu echipamente moderne. Nu cu plastic, ci cu lemn. Pensionarii vor avea foișorul respectiv pentru a putea juca în continuare table sau pentru a se putea întruni în după-amieze. Vom avea și aparate de fitness în aer liber, dar nu sunt montate încă. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care sunt sub semnul întrebării pentru cetățeni, care cred că proiectul e gata, dar el nu e gata. E deschis publicului, pentru că nu putem interzice să mergi prin parcul Grigorescu, dar el mai are încă etape importante de implementat”, a declarat Emil Boc în cadrul unei conferințe organizate luni, 3 iulie.


Încă se lucrează la malurile Someșului în Grigorescu / Foto: Emil Boc - Facebook

Valoare contract execuție lucrări este de ~116 milioane de lei (116.529.465 lei cu TVA), iar executantul este Asocierea ACI Cluj S.A. - Socot S.A. - Simacek Facility Services Ro S.R.L.

Finanțarea se face prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Proiectul malurilor Someșului nu este încă finalizat, dar clujenii se bucură de spațiul verde / Foto: Emil Boc - Facebook 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum arată șantierul de pe malul Someșului, în pragul iernii? Plaja a fost extinsă, a apărut o nouă pasarelă și terenul de baschet a ajuns „la dimensiuni normale”

Succes „de etapă” pentru un Someș curat. Barajul plutitor din Grigorescu a fost reinstalat

abonare newsletter