Administrație

CJ Cluj, un nou pas spre eliminarea birocrației și digitalizare

Pași spre digitalizare și eliminare a „hârtiilor”. Noi avize vor putea fi emise online pe Consiliul Județean Cluj.

Noi pași spre eliminarea „hârtiilor, la CJ Cluj. FOTO: CJ Cluj Noi pași spre eliminarea „hârtiilor, la CJ Cluj. FOTO: CJ Cluj

 

 


În ultimii ani, Consiliul Județean Cluj și-a făcut un obiectiv din digitalizarea procedurilor de obținere a unor documente administrative. Astfel, anul trecut, a reușit să digitalizeze procedurile de emitere a documentelor, respectiv să micșoreze timpii de emitere a certificatului de urbanism. 

 


Consiliul Județean face noi pași pentru digitalizare, a anunțat marți președintele CJ Cluj, Alin Tișe. Instituția a început să emită avize în format electronic de la unele instituții cu care Consiliul Județean colaborează.

„Noi am trecut de faza în care tot ce emite Consiliul Județean e online. Acum am trecut și la alte instituții cu care colaborăm sau avem parteneriate. În curând vom emite avizele Inspectoratului pentru Situații de Urgență. De asemenea, avizul pentru folosirea unor porțiuni din drumurile județene.


De exemplu: cineva dorește să se lege la o canalizare, ori vrea să se lege cu firul de curent la stâlpul de electricitate. Ei, pentru asta e nevoie de avizul de la Drumuri Județene, de la CJ. Avizul acesta va fi emis online. Tot online veți putea solicita la CJ avizul pentru PUG-uri, PUZ-uri, PUD-uri, autorizații pentru foraje și excavări.

În lista noastră urmează să mai intre avizele de la Mediu, de la Apele Române și de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Vor intra și ele în curând. Și-atunci întreg cercul se închide: de la prima cerere depusă la noi până la autorizația sau avizul pe care un cetățean le solicită. Va fi realmente o revoluție pentru administrația publică locală. Acum avem 16 tipuri de documente pe care le eliberăm online”, a arătat președintele CJ Cluj, la un post local de radio.


Primul județ fără „hârtii”

Consiliul Județean Cluj va deveni, astfel, primul județ fără „hârtii”, a mai arătat Alin Tișe.

„Vom fi primii și singurii din România care vom elimina totalmente hârtiile! Avem și un termen pentru realizarea acestui proiect: finalul acestui an sau cel târziu începutul anului viitor. Totul depinde de felul în care aceste instituții, Mediul, Apele Române, Inspectoratul de Stat în Construcții, acceptă și își implementează sistemul.


Pentru că au nevoie de calculatoare speciale și de un om care să fie pregătit pentru asta la fiecare instituție… Ei au o lege care îi obligă să facă asta, dar n-au dotările necesare. Astfel Consiliul Județean va dota aceste instituții cu echipamentele de care este nevoie pentru acest proiect.

Vă imaginați cât timp și bani se economisesc prin acest proiect? Nu mai trebuie să stai la rând la plata taxelor, să te cerți cu funcționarul… Și-atâtea și-atâtea altele! Intrăm într-o altă etapă!”, a declarat acesta.

Noi proceduri, disponibile online

Anul acesta, Consiliul Județean Cluj a anunțat că oferă cetățenilor posibilitatea de a depune și obține, în format online, prin intermediul platformei digitale „Ghișeul Unic”, un nou tip de document, respectiv cererea privind exercitarea dreptului de preemțiune.

Cele două facilități se adaugă celor deja puse la dispoziția clujenilor, prin care aceștia pot depune și obține online certificate de urbanism și autorizații de construcție, pot fi notificați cu privire la o anumită zonă de interes vizată, din județul Cluj și totodată pot depune și obține, în format electronic, documente precum: comunicări de începere și finalizare a lucrărilor, certificate de edificare și atestare și avize de oportunitate. 

Reamintim faptul că aplicația Ghișeul Unic a fost creată în cadrul proiectului cu finanțare europeană Județul Cluj - „Smart Territory”, implementat de Consiliul Județean Cluj și care vizează digitalizarea instituției și îmbunătățirea serviciilor pe care aceasta le oferă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Digitalizarea merge mai departe, la CJ Cluj. Două noi facilități disponibile în aplicația „Ghișeul Unic"

abonare newsletter