Administrație

Primăria plătește 700 de mil. € pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane. Când vom cunoaște constructorii?

Primăria Cluj-Napoca a lansat în licitație publică și loturile 2 și 3 ale centurii metropolitane, după mai bine de o lună de la lansarea licitației pe primul tronson.

Primăria plătește 700 de mil. € pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane. FOTO: Captură ecran Facebook/ Emil Boc Primăria plătește 700 de mil. € pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane. FOTO: Captură ecran Facebook/ Emil Boc

 

 


Recent, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) au fost lansate licitațiile pentru tronsoanele 2 și 3 ale centurii metropolitane. Licitația pentru primul tronson a fost lansată încă de luna trecută și are termen de depunere a ofertelor data de 9 martie.

 


Primarul Emil Boc a anunțat joi lansarea în licitație a tronsoanelor 2 și 3 ale centurii metropolitane: „Toate tronsoanele de centură, de un miliard de euro, sunt scoase la licitație. Le mulțumesc colegilor pentru eforturile pe care le-au făcut, ca înainte de sfârșitul lunii, cum am anunțat public - iată că se poate și înainte de termenul respectiv - să avem toate tronsoanele scoase la licitație. Tronsoanele astea trei sunt în valoare de 998 de milioane de euro. Sunt bani aduși pentru această centură metropolitană. În martie și aprilie, vor fi termenele de depunere a ofertelor și urmează să intre în procedură”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio. 

Sâmbătă, cele două anunțuri au fost publicate pe SEAP:


  • PROIECTARE SI EXECUȚIE LUCRĂRI: „Drum TransRegio Feleac TR 35- Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură “ Faza I – Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de legătură, TRONSON 2 - TR35 de la km 14+747 (nod 5 Florești ) până la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii);
  • PROIECTARE SI EXECUȚIE LUCRĂRI: „Drum TransRegio Feleac TR 35- Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură “ Faza I – Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de legătură, TRONSON 3 - TR35 de la km 24+365 (Nod 10 Calea Turzii) până la 38+418 (Nod 18 -VOCE).

Care sunt criteriile de atribuire a contractului?

Criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate – preț. Evaluarea ofertelor va ține cont de: 

  • Componenta financiară - 51 %
  • Perioada de garanție a lucrărilor - Autoritatea contractanta acorda punctaj pentru ofertele care vor oferta o perioada de garantie a lucrărilor suplimentara fata de perioada de garantie minim acceptata de 60 de luni-15 %
  • Experiență manager de contract- 9%
  • Experiența deținută de șeful echipei de proiectare- 7%
  • Experiența deținută de inginerul proiectant de drumuri - 6%
  • Experiența deținută de inginerul proiectant de structuri - 6%
  • Experiența deținută de inginerul proiectant de tuneluri- 4%
  • Cerința de performanță- 2%

Construirea celor două loturi este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene nerambursabile, prin Programul operațional Transport (POT) 2021-2027, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.


Pentru tronsonul 2, valoarea contractului este estimată între 1.877.828.310  și 2.136.297.421 lei, iar termenul limită de depunere a ofertelor este data de 5 aprilie 2023.

Pentru tronsonul 3, valoarea estimată este între 1.191.786.431  si 1.352.781.767 lei, termenul limită fiind ziua de 6 aprilie 2023.


Primul tronson din centura metropolitană a Clujului a fost scos la licitație pentru proiectare și execuție la finalul lunii ianuarie 2023.

Centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN 1 între Florești și Cluj-Napoca, inclusiv o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35″, va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). 

Investiție de un miliard de euro

Proiectul centurii ocolitoare a Clujului presupune o finanțare de aproape 1 miliard de euro, potrivit reprezentanților Primăriei. 

În prima etapă de realizare a proiectului este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca în etapa II să fie realizată și conexiunea cu Autostrada Transilvania.

Implementarea proiectului va fi etapizată, în funcție de resursele bugetare. Din cauza surselor de finanțare (proiectul centurii metropolitane nu este inlcus în PNRR, urmând a fi finanțat prin Programul operațional de transport), termenul final pentru realizarea acesteia nu mai este anul 2026, ci 2030. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 de kilometri și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. UN MILIARD de euro, valoarea totală a contractelor

abonare newsletter