Administrație

Consiliul Județean a aprobat o suplimentare de 100.000 lei pentru Culte și Sport, la inițiativa PSD. „Sumele nu sunt suficiente, dar bugetul este unul limitat”

Mai mulți bani pentru Culte și Sport au fost aprobați de consilierii județeni, marți, în cadrul ședinței de aprobare a bugetului pentru anul 2023. Propunerea a venit din partea social-democraților clujeni.

Alocare suplimentară pentru Sport și Culte, aprobată de Consiliul Județean Cluj/captură foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com Alocare suplimentară pentru Sport și Culte, aprobată de Consiliul Județean Cluj/captură foto: Consiliul Județean Cluj Facebook.com

 

 


În cadrul ședinței Consiliului Județean Cluj de aprobare a bugetului general al județului Cluj pentru anul 2023, PSD a propus o alocare suplimentară pentru Culte și Sport, de câte 50.000 de lei pentru fiecare sector. 

Alexandru Cordoș, liderul PSD Cluj, a înaintat amendamentul la proiectul de buget al Clujului pentru 2023, de suplimentare cu 100 mii lei a capitolului dedicat „Culturii, recreerii și religiei”. 


„Anul trecut, la anumite capitole din zona socială, zona de sport, de cultură și culte, nu au fost suficiente fonduri pentru a oferi sprijin potrivit solicitărilor venite către Consiliul Județean. 

Din această cauză, vă rog să-mi permiteți să fac o propunere din partea grupului PSD, de suplimentare a două sectoare din capitolul dedicat „Cultelor, recreerii și religiei”. 


Suplimentarea pentru sport – am observat că sunt mai mici decât anul trecut, deși anul trecut sumele nu au fost suficiente – cu 50.000 lei, de la capitolul dedicat „Bunurilor și serviciilor”. 

De asemenea, încă 50.000 lei pentru partea de Culte. 


Aceasta este propunerea noastră, suplimentare de 100 mii lei pentru cele două direcții. Cu mențiunea că pentru Cultură se păstrează aceeași sumă din bugetul anului precedent”, a fost explicația liderului PSD Cluj pentru amendamentul propus. 

  • Suplimentare cu 50.000 de lei pentru Sport
  • Suplimentare cu 50.000 lei pentru Culte

Solicitare de suplimentare cu 100 mii lei pentru cele două direcții culte și sport a găsit deschidere în rândul consilierilor județeni. 


Amendamentele propuse de PSD a fost adoptate de consilierii județeni cu 27 voturi „pentru”. 

„Suntem conștienți că sumele nu sunt suficiente, dar bugetul este unul limitat. Acum suntem victimele proiectelor multiple începute în anii trecuți, pe care trebuie să le cofinanțăm”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe. 

Bugetul general al județului pe anul 2023 este de 1.413.391.000 lei.

Proiectul bugetului local al Judeţului Cluj pe anul 2023 este în sumă de 786.088,46 mii lei.

În anul bugetar 2023, bugetul local se aprobă pe cele două secţiuni, respectiv secţiunea de funcţionare care reprezintă 49,92 %  şi secţiunea de dezvoltare 50,08 % din total buget.

La Capitolul „Cultură, recreere, religie” s-a propus alocarea sumei de 91.082,06 mii lei. 

•        46.641,20 mii lei, se propune pentru finanţarea activităţii instituţiilor de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean, în completarea veniturilor proprii;

•        23.653,00 mii lei pentru plata contribuţiilor pentru personalul neclerical în număr de 857 posturi;

•        1.500,00 miilei pentru susținerea cultelor religioase (executarea unor lucrări de reparații și modernizări la lăcașurile de cult);

•        1.000,00 mii lei pentru susținerea activității sportive;

•        900,00 mii lei pentru susținerea activității de tineret;

•        900,00 mii lei pentru susținerea unor activități culturale;

•        375,00 mii lei pentru cheltuieli de capital C.J.C-Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Național Romulus Vuia;

•        16.112,86 mii lei pentru proiectul “Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy”, sat Răscruci, Comuna Bonțida, Județul Cluj (POR2014-2020);

Nominalizarea sumelor pentru susținerea financiară a cultelor religioase, a activităților sportive, de tineret și susținerea altor activități de cultură se va face ulterior prin Hotărâre de Consiliu Județean la propunerea comisiilor desemnate pentru analizarea cererilor și evaluarea proiectelor și programelor depuse pentru aprobare și finanțare.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean Cluj, bilanț la final de an. Ce proiecte s-au finalizat în 2022 și ce investiții aduce anul viitor?

abonare newsletter