Administrație

Biserica Greco Catolică vrea să construiască un imobil cu trei etaje în zona Parcului Central. Vecinii se opun

Consilierii locali își vor exprima votul în cazul realizării de către Episcopia Greco-Catolică a unei clădiri administrative pe strada Cardinal Iuliu Hossu. Calea de acces este disputată însă de viitorii vecini.

imagine reprezentativă: strada Cardinal Iuliu Hossu/ captură google maps imagine reprezentativă: strada Cardinal Iuliu Hossu/ captură google maps

 

 


Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla intenționează să construiască un imobil cu caracter administrativ chiar în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, pe strada Cardinal Iuliu Hossu.

 


Consilierii locali urmează să aprobe un proiect de hotărâre pentru aprobarea planificării urbanistice de detaliu (PUD) pentru un imobil cu funcțiuni administrative și spații de interes pentru public cu un regim de înălțime de S+P+2E+R.

Planul urbanistic supus votului Consiliului Local prevede regimul de înălțime al construcției, retragerile față de limitele lateral-posterioare, accesul auto și pietonal și staționarea vehiculelor. 


Parcela necesară realizării construcției este în suprafață de 872 mp, proprietate privată, și este situată în vecinătatea sudică a străzii Cardinal Iuliu Hossu, la nr 31, fiind delimitată de parcele cu fond construit în zonele est-vest-nord. Accesul pe parcelă se realizează din strada Cardinal Iuliu Hossu, peste Canalul Morii. 

Staționarea vehiculelor auto și velo va fi realizată în interiorul parcelei, cu locuri de staționare auto amenajate în spațiu specializat dispus la subsol și locuri de parcare pentru biciclete amenajate la sol. 


Proiectul a fost avizat favorabil în ședința de urbanism (CTATU) din septembrie 2022.

Un vecin nemulțumit 

Vecinii de parcelă au fost înștiințați în privința noului proiect de pe strada Cardinal Iuliu Hossu nr. 31. 


Unul dintre vecini, Sorin Pârvulescu, a contestat prin intermediul avocatului, Planul Urbanistic de Detaliu privind realizarea noului imobil de pe strada Cardinal Iuliu Hossu. Acesta este proprietarul unui imobil teren în suprafață de 758 mp, aflat în vecinătatea noului imobil care face obiectul propunerii de reglementare urbanistică. Potrivit datelor cuprinse în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării consilierilor locali, Sorin Pârvulescu a solicitat deja instanței de judecată instituirea unui drept de servitute de trecere. Expertul tehnic judiciar consultat a propus instituirea dreptului de servitute peste terenul Episcopiei Române Unite cu Roma. De cealaltă parte, Episcopia ar fi arătat că există și alte posibilități de acces. 

Captură Proiect de Hotărâre PUD imobil cu funcțiuni administrative și spații de interes public, strada Cardinal Iuliu Hossu. Beneficiar: Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla/ sursa: primariaclujnapoca.ro

Calea de acces – motiv de dispută

Potrivit observațiilor înregistrate de vecin, singura cale de acces pentru imobilul acestuia este peste terenul aflat în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice. 

Beneficiarul noului proiect, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla a arătat că, în calitate de proprietar al terenului a parcurs toate etapele necesare aprobării acestuia, demontând solicitările viitorului vecin, prin care susține că acesta nu deține drept de servitute de trecere pe terenul Episcopiei și nici nu ar fi îndreptățit să-l obțină, iar obiecțiunile formulate sunt «de rea-credință».

Proiectul de hotărâre va fi supus votului în ședința de Consiliu Local, programată miercuri, 2 noiembrie 2022.

CITEȘTE ȘI:

Au fost finalizate lucrările din centrul Clujului! Peste 100 de locuri de parcare, trotuare și stații noi de autobuz. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter