Administrație

Primăria Cluj-Napoca ia 1,4 hectare de teren de la RADP și construiește un centru pentru deșeurile voluminoase în zona Pata Rât

Primăria Cluj-Napoca va construi la marginea orașului, în zona Pata Rât, un centru de colectare unde locuitorii orașului vor putea depozita deșeurile voluminoase, precum mobilier, electrocasnice stricate și chiar și gunoaie din construcții, în mod gratuit.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Măsura a fost anunțată încă de săptămâna trecută de city managerul Gheorghe Șurubaru, care a precizat că orașul va avea aproape 300 de pubele inteligente supraterane în care accesul se va face pe bază de cartelă și două centre pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, gratuit, la marginea orașului.


„Vom construi de-a dreptul, la marginea orașului, un centru de colectare mai mic cu aport voluntar. Adică aici populația va putea să-și ducă toate deșeurile voluminoase cu care nu mai au ce face și le vor putea depozita acolo în mod gratuit. Aici ne referim la mobilier, dar și alte tipuri de deșeuri voluminoase. Tot ceea ce nu se poate depozita la punctele gospodărești de lângă blocuri, inclusiv deșeurile din construcții, cauciucuri, lemn, electronice etc. Una dintre locații va fi lângă rampa de depozitare a RADP-ului, cea mică, iar cea mare va fi tot în zona rampei, dar în partea de nord a rampei de deșeuri. Acestea sunt pe fonduri europene. Până în anul 2026 avem obligația ca toate să fie funcționale la cheie”, a spus Gheorghe Șurubaru.

În acest sens, Consiliul Local a fost convocat într-o ședință de îndată, luni, 3 octombrie, unde pe ordinea de zi se află și un proiect privind acordarea unui drept de superficie cu titlu gratuit în favoarea Primăriei Cluj-Napoca asupra unui teren de 14.000 mp, proprietatea RADP situat pe strada Platanilor.


„Ministerul Mediului, Apei și Pădurilor a publicat ghidul aferent Componentei 3 – Managementul Deșeurilor, dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor prin realizarea unor centre integrate de colectare separată prin aport voluntar în cadrul PNRR. Obiectivul componentei reprezintă accelelarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată. Municipiul Cluj-Napoca intenționează să aplice această măsură și să realizeze un centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. Centrele de colectare prin aport voluntar asigură colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door to door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre de animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări. În vederea depunerii cererii de finanțare, Primăria trebuie să facă dovada faptului că terenul pe care urmează a se efectua investiția se află în proprietatea sa sau deține un drept asupra terenului cel puțin până la finele lui 2035. Totodată, terenul trebuie să fie liber de sarcini sau interdicții și să nu facă obiectul revendicărilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria Cluj-Napoca susține că nu deține un teren care să îndeplinească cerințele enunțate. 


„Ca urmare, în vederea implementării proiectului a fost identificat un teren în proprietatea Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. Acest teren, în suprafață de 1,4 hectare, îndeplinește toate condițiile de eligibilitate solicitate în ghid (liber de sarcini, suprafață, condiții de distanță de protecție sanitară). Constituirea dreptului de superficie are caracter de urgență. Conform ghidului de finanțare, se va lansa apelul de proiecte pe principiul «primul venit, primul servit»”, transmite municipalitatea.

CITEȘTE ȘI:

Parcul Est, „cel mai important proiect verde din istoria Clujului”. Traficul, interzis în zona pepinierei RADP

Primăria a semnat contractul de finanțare prin PNRR a creșei din Borhanci, cea mai mare din Cluj. FOTO

Casele construite ilegal la Cluj, DEMOLATE! Primăria caută o firmă care să desființeze construcțiile fără autorizație

abonare newsletter