Administrație

Pas important pentru Podul Răsăritului. A fost semnat contractul de finanțare prin programul Anghel Saligny

Vineri, 26 august, au fost semnate primele contracte de finanțare de care vor beneficia comunitățile locale prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Între acestea se află și construirea Podului Răsăritului, proiect în cadrul căruia au loc lucrări de câteva luni.

Vineri, 26 august, au fost semnate primele contracte de finanțare de care vor beneficia comunitățile locale prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”/ Foto: Diana Cîmpean/monitorulcj.ro Vineri, 26 august, au fost semnate primele contracte de finanțare de care vor beneficia comunitățile locale prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”/ Foto: Diana Cîmpean/monitorulcj.ro

 

 


Municipiul Cluj-Napoca va primi circa 43 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul de investiții Anghel Saligny, pentru realizarea a cinci proiecte de investiții din oraș. Din cele 43 de milioane de lei, Podul Răsăritului va primi peste 32 de milioane de lei. 

 


Podul Răsăritului este deja în lucru

Primul proiect de pe listă, dar și cel care primește cea mai mare sumă prin Programul Anghel Saligny este Podul Răsăritului, proiect în cadrul căruia au loc lucrări de câteva luni.

La sfârșitul lunii august, viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru monitorulcj.ro că lucrările au un mic avans față de graficul stabilit, iar șoferii ar putea circula pe noul pod înainte de termen. Podul este realizat deja în proporție de 65%, iar șoferii ar circula pe noul pod înainte de mijlocul anului viitor.


Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57,90 metri, o lățime de 26 metri, cu două piste de biciclete și două trotuare. 

Podul este realizat de o asociere de firme a cărei lider este Freyrom SA, o societate care execută lucrări speciale de construcții înființată în 1996. Podul ar urma să fie terminat la finalul anului 2023.


5 proiecte din Cluj-Napoca vor primi finanțare prin programul Anghel Saligny

Cinci proiecte aflate în desfășurare sau anunțate de Primăria Cluj-Napoca vor primi finanțare din programul de investiții PNDL, redenumit Anghel Saligny, în valoare totală de circa 43 milioane de lei.


Este vorba despre următoarele proiecte:

  • Construire Pod peste Râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în Municipiul Cluj-Napoca: 32.140.152,98 lei;
  • Modernizare sistem rutier în ampriză existentă, strada Badea Cârțan: 1.703.619,36 lei;
  • Modernizare strada Cucului: 1.230.729,98 lei;
  • Modernizare strada Ionel Teodoreanu: 6.776.050,55 lei;
  • Modernizare sistem rutier în ampriza existentă a străzii Sergiu Celibidache: 1.149.447,13 lei.

Podul Răsăritului, similar cu Podul Centenarului din Oradea

Piesele de suprastructură metalică în formă de arce sunt unice în Cluj-Napoca, oferindu-i podului Răsăritului un look european. Potrivit machetelor de prezentare, podul va arăta similar cu Podul Centenarului din Oradea, construit în opt luni şi jumătate de aceeași firmă leader (Freyrom SA), fiind la rândul său un pod în arc.

Legătura pe malul stâng al Râului Someș se va face cu strada Oașului, iar pe malul drept cu strada Răsăritului. Rețelele edilitare de pe pasarela existentă vor fi relocate pe noul pod, fiind totodată realizat un sistem de iluminat public arhitectural.

Proiectul este realizat de către Asocierea Freyrom SA-Procons Group SRL-Costin și Vlad Birou de proiectare SRL-Integrated Road Solutions SRL. Valoarea contractului este de 22.691.557,36 lei fără TVA. Din cauza scumpirii materialelor, asocierea care a câștigat licitația a solicitat toamna trecută o actualizare a costurilor. 

 

CITEȘTE ȘI:

Podul Răsăritului. Mai mulți bani de la Primărie, mai puțini de la București

Șoferii ar putea circula pe Podul Răsăritului înainte de termen! Lucrările, realizate în proporție de 65% - FOTO

Se montează arcele la podul Răsăritului! Piesele, menite să ofere podului un look european. VIDEO

Ce proiecte din Cluj-Napoca primesc bani prin programul Anghel Saligny? VEZI LISTA

Ultimele Stiri
abonare newsletter