Administrație

Proiectul Spitalului Monobloc de Copii are „cale deschisă” spre Bruxelles! A fost aprobat PUZ-ul

„Undă verde” din consiliul local Cluj-Napoca pentru Spitalul Monobloc de Copii. Proiectul va fi depus pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul Spitalului Monobloc de Copii are „cale deschisă” spre Bruxelles! FOTO: CJ Cluj Proiectul Spitalului Monobloc de Copii are „cale deschisă” spre Bruxelles! FOTO: CJ Cluj

 

 


Consilierii locali au aprobat, în ședința extraordinară de miercuri, proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Cluj-Napoca ce urmează să fie construit pe strada Borhanciului.

 


„Avem astăzi pe ordinea de zi un punct important care ține de viitorul sistemului de sănătate din Cluj. Vreau să felicit Consiliul Județean pentru Spitalul Monobloc de Copii din Borhanci, dar și pe proiectanții care au realizat acest proiect de excepție, rezultat în urma unui concurs de soluții, pentru calitatea actului arhitectural și pentru soluțiile oferite în realizarea acestui spital unic în România. Motivul pentru care proiectul este pe ordinea de zi este acela că termenul pentru depunerea proiectelor pentru PNRR se apropie foarte rapid și trebuie să se încheie fazele și etapele procedurale. Una dintre etape este și aprobarea PUZ-ului pentru acest spital”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul ședinței.

Proiectul Spitalului Monobloc de Copii este doar unul, și probabil în cel mai avansat stadiu între proiectele de infrastructură medicală din Cluj-Napoca, a menționat edilul.


„Spitalul face parte dintr-un șir de proiecte pe care orașul și județul nostru le au în materie de sănătate, cele mai importante fiind coordonate de Consiliul Județean și aici este vorba de Spitalul Monobloc, de Centrul de Transplant, pe care de asemenea îl are în pregătire. Vorbim în egală măsură de spitalul regional de Urgență, în parteneriat cu Guvernul României, spital care va fi gata în 2026. Nu în ultimul rând, proiectul pe care și primăria îl susține cu fonduri de la bugetul local, mă refer la Centrul de Neurochirurgie, pe care îl vom avea în Cluj-Napoca, pe strada Pasteur, coordonat de profesorul Florian, un centru de excelență în tot ceea ce înseamnă neurochirurgie, care va ridica Clujul la un alt nivel. Proiectul pe care îl avem în Borhanci împreună cu Institutul Oncologic pentru un centru de excelență în domeniul cancerului vine să întregească această panoplie de proiecte atât de importante pentru comunitatea noastră”, a adăugat Emil Boc.

Cum va arăta Spitalul Pediatric Monobloc?

Spitalul Pediatric Monobloc reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte aflate în subordinea forului administrativ județean și ar urma să devină cel mai modern spital pediatric din țară. În ceea ce privește evoluția proiectului, ales prin concurs, câștigător a fost desemnat proiectul realizat de  firma de arhitectură spaniolă Planho Consultores S.L.P, Professional Limited Company, în asociere cu 4B Consultanță Arhitectură S.R.L. Firma de arhitectură Planho are 23 de ani de activitate în domeniu, având sediul în Sevilla, Spania.


Valoarea totală a proiectului este estimată la suma de 31.721.928 lei, fără TVA. 

Suprafața totală a spitalului este calculată la 62.000 metri pătrați, iar valoarea totală a investiției se ridică la suma de 150 de milioane de euro.  Spitalul va avea cinci etaje și un număr de peste 500 de paturi disponibile: 510 paturi de spitalizare continuă,  65 de paturi de însoțitor și 50 de paturi de spitalizare de zi.


Întreaga unitate medicală va fi organizată în 12 secții, fiind de asemenea prevăzut un heliport. 

În cadrul Spitalului Monobloc ar urma să lucreze un număr de 1.288 de angajați, dintre care, aproape 500 vor fi medici. 

Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj va fi construit pe un teren de aproximativ 17 hectare, din zona Becaș, teren aflat în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Unitatea va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în nouă locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele. 

Finanțarea, obținută prin PNRR 

Consiliul Județean Cluj a anunțat că a fost obținută o finanțare în valoare de 150 de milioane de euro pentru proiectul viitorului Spital Pediatric Monobloc din Cluj-Napoca. Banii vor fi primiți prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vor acoperi în totalitate costurile pe care le implică ridicarea noului spital, care va fi cel mai modern din țară. 

Locația spitalului este una accesibilă, fiind la intersecția cu viitoarea Centură Metropolitană, poziționată foarte aproape de tronsoanele rutiere majore ale Clujului. 

CITEȘTE ȘI:

DEMISIE din Consiliul Local Cluj-Napoca. Arpad Sebesi: „Puteam să fiu doar o mână în plus la vot, cum se întâmplă prin alte partide”

Ultimele Stiri
abonare newsletter