Actualitate

Dialogul local a reunit tineri la Cluj-Napoca pentru discuții cu liderii UE, naționali și locali despre democrație, educație și viitorul Europei(P)

Premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au făcut un schimb de opinii cu cetățenii în urma Conferinței privind viitorul Europei.

Premierul României, Nicolae Ciucă, Președintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), Apostolos Tzitzikostas, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au făcut un schimb de opinii cu tinerii din Cluj-Napoca despre viitorul Europei și despre rolul pe care tinerii îl pot juca în procesul democratic la nivel UE, național și regional/local. Dialogul local „Europa începe în Transilvania. Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei” a avut loc ca urmare a Conferinței privind viitorul Europei și este al 4-lea dialog local UE la Cluj-Napoca. 

Premierul român Nicolae Ciucă a declarat: „Viitorul Uniunii Europene este scris astăzi, la Cluj-Napoca, de tineri creativi și entuziaști și de puternicul spirit pro-european al românilor. Sunt onorat să particip la dezbaterea privind viitorul Europei cu tinerii români, președintele CoR ,Apostolos Tzitzikostas și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. În aceste vremuri dificile, implicarea tinerei generații este esențială pentru funcționarea democrației și identificarea răspunsurilor care privesc educația, viitorul tehnologiei și al locurilor de muncă”.


Apostolos Tzitzikostas, președintele CoR și guvernatorul regiunii elene a Macedoniei Centrale, a declarat: „Mulțumesc premierului Ciucă și primarului Boc pentru primirea călduroasă pe care am avut-o în România și aplaud oamenii pe care i-am întâlnit la dialogul local de astăzi cu tinerii din Cluj-Napoca pentru participarea și entuziasmul lor. Dincolo de Conferință, este crucial să continuăm dezbaterea asupra viitorului Europei. Mulțumită Comitetului nostru, concluziile Conferinței despre Viitorul Europei includ inițiative foarte concrete, precum Consiliile Tineretului UE, Consilierii locali UE și Casele UE ale democrației, care pot ajuta la apropierea Europei de oameni. Trebuie să lucrăm pentru implementarea lor rapidă."

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat: „Dincolo de calitățile noastre oficiale, suntem astăzi aici, la Cluj-Napoca, printre prieteni și ne aflăm într-un context privilegiat pentru a putea dezbate, într-un climat de pace și liniște, importanța democrației, educației și tineretului. Să nu uităm că la 400 km de noi se trage cu arme și mor oameni. Vorbim despre democrație, despre tineri, despre educație, toate subiectele dragi nouă, aici, la Cluj".


În cursul zilei, președintele Tzitzikostas, primarul Boc și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, s-au întâlnit cu actori regionali cheie din politică, sectorul inovației și mediul academic. Invitații au adus aprecieri regiunii Transilvaniei și Clujului, Cluj-Napoca fiind foarte apreciat ca un oraș care combină economia cunoașterii și participarea cetățenilor. Au deschis Innowave Summit Cluj, una dintre cele mai importante conferințe de înaltă tehnologie și inovație din Europa de Sud-Est. Alte evenimente au avut loc în Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative: conferința „Oraș prietenos cu tineretul: Europe Goes Local” – un proiect de cooperare europeană în domeniul tineretului și înființarea unei rețele de foste capitale europene ale tineretului. În cadrul inițiativei CoR „Acordul verde al UE devine local” și ca urmare a promisiunii UE de a planta 3 miliarde de copaci, au plantat copaci în Parcul Educației.

Dialogul local  „Europa începe în Transilvania. Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei” a avut loc ca urmare a Conferinței privind Viitorul Europei și poate fi urmărit aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter