Actualitate

Clujul continuă campania de sprijinire a ucrainenilor. Trei camioane cu alimente au plecat spre Ucraina și Republica Moldova.

Un transport umanitar format din trei camioane cu produse alimentare, medicamente, produse de igienă și materiale suport a plecat astăzi din Cluj către Ucraina și Republica Moldova.

Transport umanitar format din trei camioane din Cluj spre Ucraina. Foto: Facebook/ Emil Boc. Transport umanitar format din trei camioane din Cluj spre Ucraina. Foto: Facebook/ Emil Boc.

 

 


În cursul zilei de mâine, alte două camioane se vor îndrepta spre zonele care au nevoie de ajutor din Ucraina și Republica Moldova, a anunțat primarul Emil Boc.

 


Valoarea transportului este de 175.000 de EURO, din care, 60.000 de EURO provin de la orașul Dijon, Franța. Finanțarea a fost asigurată din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


„În semn de solidaritate cu eforturile depuse atât de autoritățile locale cât și de societatea civilă, municipiul Cluj-Napoca s-a alăturat demersurilor pentru a asigura suport cetățenilor greu încercați din orașele Solotvino (Ucraina), Novovolynsk (Ucraina), Chișinău (Republica Moldova), Ungheni (Republica Moldova) și Cahul (Republica Moldova). Toate materialele achiziționate au fost amplasate și sortate în depozitul Vitacom. Manipularea și încărcarea produselor a fost realizată cu ajutorul Rescue & Response 4X4.

Subliniez încă o dată că acesta este un maraton, nu un sprint! Le mulțumesc tuturor celor implicați pentru mobilizarea de până acum și îi rog să rămână în continuare la fel de entuziaști în a sprijini poporul ucrainean”, a declarat Emil Boc.


Produse de necesitate trimise de la Cluj spre Ucraina și Republica Moldova. Foto: Facebook/ Emil Boc.


Proiectul de hotârâre privind alocarea sumei pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova a fost aprobat în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca din 4 aprilie.

Vor beneficia de produse locuitorii din orașele Solotvino și Novovolynsk din Ucraina, precum și din Chișinău, Ungheni și Cahul (Moldova).


O masă caldă la Cluj pentru refugiații ucraineni

Totodată, de la începutul invaziei Rusiei, refugiații ucraineni care se află în tranzit în Cluj-Napoca beneficiază de o masă caldă și se pot odihni în centrul amenajat în incinta gării.

Tot la Cluj, asociația CERT Transilvania și voluntarii săi au demarat în februarie o campanie de strângere de alimente care au fost trimise la granița de nord a României cu Ucraina pentru a ajunge la oamenii care s-au refugiat în țara noastră din calea războiului din Ucraina.

Și în Florești a fost lansată în aceeași lună o acțiune care să vină în sprijinul persoanelor din Ucraina afectate de război. Au fost astfel colectate produse alimentare și nealimentare, produse de igienă de primă necesitate, pături ori pachete cu articole de încălțăminte și vestimentare.

Consiliere psihologică gratuită oferită de UBB

De asemenea, Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca oferă gratuit consiliere psihologică refugiaților din Ucraina. Acțiunea vine în sprijinul cetățenilor ucraineni care au nevoie de suport emoțional și consiliere psihologică, în urma șocului emoțional produs de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Astfel, centrele de specialitate din cadrul UBB au anunțat din februarie că oferă ajutor persoanelor care sunt direct afectate de război și au nevoie de suport în gestionarea emoțiilor. Serviciul este deschis oricărui cetățean ucrainian care se află pe teritoriul României. Aceștia pot beneficia de consiliere atât online cât și față în față.

Măsuri luate de Guvern pentru sprijinul ucrainenilor

În ceea ce privește măsurile luate la nivel național în vederea sprijinirii ucrainenilor, Guvernul României oferă următoarele:

  • 20 lei/persoană/zi pentru alocația de hrană
  • 50 lei/persoană/zi pentru refugiații din spațiile statului
  • 100 lei/persoană/zi pentru cei din alte spații

Refugiații beneficiază totodată de asistență medicală și tratament în cazul situațiilor urgente.

Aproape 900 de ucraineni, angajați în România

Până la finalul lunii martie, au fost înregistrate în țara noastră 897 de contracte de muncă ale ucrainenilor.

De asemenea, până în 29 martie, România a cheltuit pentru gestionarea crizei din Ucraina suma de peste 43.000.000 de euro, bani care vor fi recuperați de țara noastră cu ajutorul Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI:

Refugiații ucraineni din Cluj se pot spovedi în limba ucraineană. Arhiepiscopia Clujului: „Nu vom înceta să ne rugăm pentru restabilirea păcii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter