Actualitate

Încă se intervine la incendiul de vegetație de la Băișoara. Peste 150 de hectare au fost afectate de FLĂCĂRI. VIDEO

Incendiul de vegetație de la Băișoara încă nu a putut fi lichidat, în ciuda eforturilor pompierilor și a localnicilor de a se lupta cu flăcările. Peste 150 de hectare au fost afectate de flăcări.

Încă se intervine la incendiul de vegetație de la Băișoara. Peste 150 de hectare au fost afectate de FLĂCĂRI. VIDEO/ Captură ecran - Sursă: ISU Cluj Încă se intervine la incendiul de vegetație de la Băișoara. Peste 150 de hectare au fost afectate de FLĂCĂRI. VIDEO/ Captură ecran - Sursă: ISU Cluj

 

Pompierii lucrează încă la lichidarea unor focare a incendiul de pădure pe un versant de lângă satul Muntele Băișorii


 

„Incendiul de vegetație uscată de la Băișoara a fost anunțat vineri la prânz, iar imediat au intervenit pompierii de la Garda Băișoara. Flăcările s-au extins sâmbătă și duminică, astfel că au fost solicitate în sprijin forțe și mijloace de la Turda și Florești. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


De asemenea, numeroși localnici au venit în ajutorul pompierilor. În total, peste 150 de hectare au fost afectate de către flăcări. Aici sunt incluse suprafețe de vegetație uscată, litieră, coronament de pini și lăstăriș. Încă se intervine cu o autospecială a Gărzii de la Băișoara. Pompierii lucrează la lichidarea unor focare pe un versant de lângă satul Muntele Băișorii. Situația este monitorizată în permanență, iar dacă incendiul va lua amploare, forțele vor fi suplimentate”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj.

Incendiile de vegetație provocate de proprietarii terenurilor agricole au devenit deja un fenomen în județul Cluj, zilnic înregistrându-se chiar și zeci de cazuri de acest gen.


De la începutul anului, pompierii clujeni au intervenit la peste 350 de incendii de vegetație uscată și diverse deșeuri, dintre care 318 incendii au pârjolit suprafețe mai mari de 200mp.

 


 

Sancțiuni dure pentru vinovați

Ministrul Agriculturii a declarat vineri, 25 martie, că se lucrează inclusiv la schimbarea legislației și promite sancțiuni mai dure pentru cei care dau foc miriștilor. De asemenea, proprietarii de suprafeţe agricole care apelează la metoda incendierii pentru a-şi curăţa terenurile ar urma să piardă subvenţiile agricole.

„Cei care se va dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei, în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă, pentru că până acum era de ajuns să dea o declaraţie fermierul că a găsit suprafaţa de teren pe care o declară la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere către organele de poliţie în acest sens, pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că, dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren pe care vrei să o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, trebuie să şi păzeşti această suprafaţă de teren şi daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane”, a spus, vineri, ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu.

 

Sursă video: ISU Cluj

 

CITEȘTE ȘI:

Incendiul de vegetație de la Băișoara nu poate fi stins. Zeci de hectare ard încontinuu. ISU Cluj: „Misiunea va fi una de durată”

Peste 50 de hectare ard la Cheile Turzii, în urma unui nou incendiu de vegetație. Pompierii se luptă cu flăcările de mai bine de 6 ore

Incendiu de vegetație în Ciurila. Un bătrân de 73 de ani a suferit arsuri, iar 20 de hectare au fost cuprinse de flăcări

„Piromanii” care dau foc câmpurilor riscă să își piardă subvențiile agricole, într-o comună din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter