Actualitate

Fermierii care ard miriștile, EXCLUȘI de la plata subvențiilor agricole

„Piromanii” care ard miriştile, resturile vegetale şi vegetaţia pajiştilor permanente riscă să fie excluşi de la plata subvențiilor în cursul anului în care s-a constatat infracțiunea, avertizează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Cluj

Incendiu de vegetație/ Sursă foto: ISU Cluj Incendiu de vegetație/ Sursă foto: ISU Cluj

 

 


Fermierii care ard miriştile, resturile vegetale şi vegetaţia pajiştilor permanente riscă să fie excluşi de la plată pe mai multe scheme de sprijin în cursul anului calendaristic în care s-a constatat infracţiunea, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Cluj, într-un comunicat de presă.

 


În acest context, autorităţile susţin că fermierii au obligaţia de a respecta normele de eco-condiţionalitate, o componentă a Politicii Agricole Comune (PAC), ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



Astfel, bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este INTERZISĂ arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, iar obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei. 

 


„Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme”, atenţionează APIA.

Conform sursei citate, fermierii care exploatează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare).

Potrivit reprezentanților APIA, arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantaţii fiind realizată în timpul vegetaţiei. 


„Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantaţii făcându-se în timpul vegetaţiei. Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente. 

De asemenea, nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente”, au transmis reprezentanții APIA. 

Ce trebuie să facă fermierii dacă terenul lor a fost ars dintr-o cauză necunoscută?

„În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească şi să prezinte la Centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (Primărie). 

Acest document doveditor trebuie întocmit înaintea efectuării controlului şi să fie valabil la data efectuării controlului. Dacă documentul are data eliberării ulterioară executării controlului, fermierului i se va aplica sancţiunea administrativă pentru nerespectarea acestui standard. Copia după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă ori la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judeţean al APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului”, au adăugat reprezentanții APIA.

APIA a încheiat un Protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Prin intermediul acestei înţelegeri se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare.

„Piromanii” din comuna Cojocna, în vizorul autorităților

Viceprimarul comunei Cojocna, Anca Marcu, „le-a pus gând rău” celor care ard câmpurile fără a avea autorizație. Potrivit viceprimarului comunei Cojocna, vor fi controlate toate terenurile de pe raza comunei, iar dacă în urma controalelor se va dovedi că un teren a fost incendiat se vor centraliza datele care vor fi trimise la APIA.

„Ceea ce putem noi și vom face este să mergem peste 2 zile cu consilierii să verificăm pășunile comune. Focul lasă urme, nu este atât de simplu să ascunzi că ai făcut ceva, chiar dacă noi nu am fost chemați la un incendiu.

Nu te pedepsim că a ieșit focul de sub control, numai, ci pentru faptul că ai incendiat pășunea (…) Noi vom verifica tot și acolo unde constatăm că a avut loc o incendiere o să întocmim un proces verbal, o să mergem la Poliție să vedem dacă a fost anunțat incendiul respectiv și dacă se știe ce s-a întâmplat acolo și am să mă ocup să centralizez datele pe care le voi trimite la APIA, ca să știe reprezentanții că acea pășune a fost incendiată și pentru respectivul teren să nu se primească subvenția”, a declarat pentru monitorulcj.ro viceprimarul comunei Cojocna.

 

 

CITEȘTE ȘI:

„Piromanii” care dau foc câmpurilor riscă să își piardă subvențiile agricole, într-o comună din Cluj

Avertisment Protecția Mediului Cluj! Arderea vegetației uscate este strict INTERZISĂ

Ultimele Stiri
abonare newsletter