Actualitate

Avertisment Protecția Mediului Cluj! Arderea vegetației uscate este strict INTERZISĂ

Protecţia Mediului Cluj informează proprietarii de terenuri că incendierea resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă este interzisă.

Avertisment Protecția Mediului Cluj! Arderea vegetației uscate este strict INTERZISĂ / Sursă foto: ISU Cluj Avertisment Protecția Mediului Cluj! Arderea vegetației uscate este strict INTERZISĂ / Sursă foto: ISU Cluj

 

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a informat că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului  şi fără informarea a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, este STRICT INTERZISĂ.


 

Potrivit reprezentanților Protecției Mediului Cluj, Incendierea vegetației uscate de pe pajiști poate conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea atmosferei și a solului, la distrugerea păşunilor permanente, iar în unele cazuri, incendiile pot lua proporţii şi pot provoca atât pagube mediului înconjurător, cât şi culturilor agricole şi păşunilor aflate în apropiere.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„Incendierea vegetației uscate poate conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea atmosferei și a solului, la distrugerea păşunilor permanente, iar aceste incendii pot lua proporţii şi pot provoca atât pagube mediului înconjurător, cât şi culturilor agricole şi păşunilor din imediata vecinătate.

Conform O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, completată și modificată, nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională în cuantum de 3.000-6.000 lei, pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000-50.000 lei, pentru persoane juridice”, au transmis reprezentanții AMP Cluj.


Protecția Mediului Cluj va da aprobare pentru arderea vegetației în cazul în care arderea miriștilor și a resturilor vegetale se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, în baza următoarelor acte: 

  • act doveditor  privind prezența bolilor sau dăunătorilor pe terenul care face obiectul solicitării, emis de Direcția Fitosanitară
  • notificare către Inspectoratul pentru Situații de Urgență din care să reiasă asumarea conformării cu prevederile Ordinului MAI nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor
  • notificare către Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Cluj
  • acceptul primăriei din localitatea pe care se află situat terenul 

După obținerea  aprobărilor, arderea miriştilor se poate realiza prin respectarea unor măsuri cum ar fi: 


  • condiţii meteorologice fără vânt
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate
  • izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie,  construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier
  • asigurarea până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii

Sursă foto: ISU Cluj

 

CITEȘTE ȘI:

„Piromanii” care dau foc câmpurilor riscă să își piardă subvențiile agricole, într-o comună din Cluj

Peste 50 de incendii de vegetație în Cluj, în doar trei zile. Zile „de foc” pentru pompieri

Incendiu uriaș, pe un deal din Cluj. Un clujean încerca să stingă flăcările cu o BLUZĂ. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter