Actualitate

Incendiile de vegetație uscată, extrem de periculoase! Peste 50 de cazuri în Cluj, în doar trei zile

Incendiile de vegetație uscată sunt tot mai multe la număr în această perioadă și reprezintă un pericol mare. Doar în ultimele trei zile au fost înregistrate peste 50 de cazuri de acest fel în Cluj.

Incendiile de vegetație uscată, extrem de periculoase! Peste 50 de cazuri în Cluj, în doar trei zile/ fotografie reprezentativă Incendiile de vegetație uscată, extrem de periculoase! Peste 50 de cazuri în Cluj, în doar trei zile/ fotografie reprezentativă

 

 


Odată ce a venit primăvara și au crescut temperaturile, pompierii clujeni se confruntă cu problema incendiilor de vegetație. 

 


În ultimele trei zile ale săptămânii trecute, pompierii clujeni au gestionat peste 50 de incendii de vegetație uscată, potrivit datelor transmise de ISU Cluj către monitorulcj.ro.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Incendiile de acest fel s-au manifestat atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în localități precum Vâlcele, Apahida, Gheorgheni, Jucu, Bonțida, Sic, Iara, Cătina, Oșorhel, Gârbău, Mera, Gilău sau Poieni.


Din fericire, la incendiile de vegetație din acest an nu au existat victime.

Flăcări care s-au întins pe 150 de hectare

În weekend, un incendiu de vegetație uscată imens a avut loc în comuna Jucu. Pompierii au fost chemați de urgență să stingă flăcări care se întindeau pe o suprafață de 150 de hectare.


Intervenția a durat mai multe ore:

„Asistăm la o creștere a numărului de intervenții de acest fel, iar numeroase incendii au mistuit suprafețe considerabile. Spre exemplu, Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca a fost solicitat vineri seara să lichideze un incendiu de vegetație în localitatea Gădălin, comuna Jucu.  Flăcările s-au întins pe o suprafață de 150 de hectare, așa că pompierii s-au luptat ore bune cu focul. În sprijin a fost solicitat și un echipaj Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență”, a mai transmis, către monitorulcj.ro, ISU Cluj.

De asemenea, pompierii îi roagă pe clujeni să fie atenți atunci când ard vegetația fiindcă incendiile de acest fel reprezintă un pericol mare, care poate să afecteze și păduri și case din apropiere:

„Deși incendiile de vegetație par situații ușor de gestionat, intervenția pompierilor este necesară în aceste cazuri pentru a evita extinderea flăcărilor la zonele împădurite, imobilele sau bunurile materiale aflate în apropierea terenurilor aprinse și apoi lăsate nesupravegheate. Drept dovadă, majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză probabilă utilizarea focului deschis de către persoane neidentificate. Cu alte cuvinte, incendiile de vegetație sunt un pericol ce trebuie conștientizat!”

Reguli pentru arderea vegetației uscate

Arderea miriștilor, vegetației uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens, potrivit ISU Cluj.

Pentru a putea arde vegetația uscată trebuie, totodată, respectate următoarele reguli:

1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;

2. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie (gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare;

3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurând supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;

4. Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  •  condiții meteorologice fără vânt;
  •  colectarea în grămezi a vegetației uscate şi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
  •  executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  •  curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m;
  •  desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  •  asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  •  supravegherea permanentă a arderii;
  •  stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

CITEȘTE ȘI:

Incendiu la o casă din Aluniș, Cluj! Un bărbat de 33 de ani a suferit arsuri. FOTO

Incendiu la o casă din localitatea Crăești! Un bărbat de 26 de ani, consultat de medici

Ultimele Stiri
abonare newsletter