Actualitate

Suedia, prima țară care declară pandemia încheiată. Nordicii au renunțat la restricții și nu mai testează cazurile de COVID-19

Suedia a renunțat miercuri la aproape toate restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 și a oprit procesul de testare împotriva bolii.

Suedia, prima țară care declară pandemia încheiată. Nordicii au renunțat la restricții și nu mai testează cazurile de COVID-19 Suedia, prima țară care declară pandemia încheiată. Nordicii au renunțat la restricții și nu mai testează cazurile de COVID-19

 


Suedia a anunțat că puținele restricții care mai existau au fost eliminate de miercuri, iar testarea gratuită propusă de autorități a fost stopată. Măsura luată de Guvernul Suediei a fost criticată de oamenii de știință, cei care au cerut mai multă răbdare în lupta împotriva bolii.  Oficialii suedezi au declarat că pandemia s-a încheiat, deoarece vaccinurile și varianta mai puțin severă Omicron au redus cazurile grave și decesele.

„După cum știm această pandemie, aș spune că s-a terminat”, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren, conform Reuters.

De miercuri, barurile și restaurantele vor putea rămâne deschise după ora 23:00 și nu vor mai exista limite în ceea ce privește numărul de persoane acceptate în interior. Guvernul suedez a anunțat că vor fi permise din nou concerte și evenimente culturale cu un număr mare de spectatori.


Oamenii de știință au criticat această relaxare prematură, deoarece în spitale încă se află peste 2.000 de persoane internate cu COVID-19. Acest număr este unul similar cu cel înregistrat în primăvara lui 20221. Testarea gratuită a fost redusă și în cele din urmă oprită de miercuri de  tot în Suedia.

„Ar trebui să avem un pic mai multă răbdare, să mai așteptăm cel puțin câteva săptămâni. Suntem suficent de bogați pentru a continua să testăm”, a declarat Fredrik Elgh, profesor de virologie la Universitatea Umea, pentru Reuters.


Agenția de Sănătate din Suedia a anunțat în această săptămână că testarea gratuită este prea costisitoare în raport cu beneficiile oferite. Suedezii ar fi cheltuit aproximativ 55 de milioane de dolari pe săptămână pentru teste în primele cinci săptămâni din 2022. 

Suedia a raportat miercuri 114 decese provocate de COVID-19. De la începutul pandemiei, 16.182 de persoane au murit din cauza infecției cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Octavian Jurma, semnal de alarmă privind impactul negativ al pandemiei asupra copiilor: „Este cutremurător”

Emil Boc: „Ne aflăm în stadiul dinților de fierăstrău. Anul acesta vom scăpa de pandemie”

Ultimele Stiri
abonare newsletter