Actualitate

Cristi Danileț, exclus din magistratură pentru postările de pe rețelele de socializare. Cum se apără judecătorul din Cluj?

Cristi Dănileț, unul dintre cei mai cunoscuți judecători din Cluj, a fost exclus din magistratură din cauza postărilor sale de pe social media. Judecătorul, decis să formuleze recurs.

Judecătorul Cristi Dănileț, exclus din magistratură. Judecătorul Cristi Dănileț, exclus din magistratură.

În soluția publicată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se arată că judecătorul Cristi Dănileț a încălcat un articol din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, sancțiunea care i se aplică fiind excluderea din magistratură.

„Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare (…) aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ”, se notează în cadrul soluției pronunțate de CSM, luni, 13 decembrie.


În articolul menționat din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor se arată că „constituie abateri disciplinare: a)manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Ce spune Cristi Dănileț?

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.


Abaterea reținută este «conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției». Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, a scris Cristi Dănileț, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Judecătorul Cristi Dănileț șochează: „Doctori din Cluj consumă cannabis înainte de operație”

Ultimele Stiri
abonare newsletter