Actualitate

Exercițiu de salvare din telescaun, cu elicopterul. Salvamontiștii clujeni se pregătesc pentru urgențe. FOTO

Salvamontiștii clujeni se pregătesc pentru situații de urgență, în care un parapantist s-ar putea bloca linia telescaunului, iar situația va trebui soluționată cu intervenția elicopterului.

Exercițiu de salvare din telescaun, cu elicopterul. Salvamontiștii clujeni se pregătesc pentru situații de urgență. FOTO Exercițiu de salvare din telescaun, cu elicopterul. Salvamontiștii clujeni se pregătesc pentru situații de urgență. FOTO

 

 


Acest tip de exercițiu de salvare este unul foarte complex și va avea loc luni, 13 decembrie, între orele 10:00 și 16:00, pe Pârtia Mărișel.

 


La acest exercițiu vor participa salvamontiștii clujeni, un specialist din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, jandarmii montani și va exista sprijin aero, asigurat de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Scopul exercițiului, organizat de Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, este de perfecționare a colaborării între structurile cu atribuții în situații de urgență în cazurile care pot apărea pe domeniile schiabile: evacuarea persoanelor din telescaun, acordarea de prim ajutor, evacuarea de pe pârtie folosind diverse modalități (akya, snowmobil, telescaun, ratrack și elicopter).


„E extrem de important ca toate categoriile de salvatori implicați în astfel de accidente să aibă șansa de a exersa împreună diversele tehnici de intervenție. Asta, cu atât mai mult cu cât am intrat deja în sezonul sporturilor de iarnă iar turiștii și clujenii, deopotrivă, au nevoie să știe că pot practica în siguranță aceste activități”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ce vor exersa salvamontiștii clujeni?

În cadrul exercițiului, un scenariu aparte – al unui parapantist încurcat în linia telescaunului – va fi abordat printr-o nouă procedură salvamont, bazată pe folosirea lansatorului de coardă.


Vor fi exersate, de asemenea, toate modalitățile de colaborare între salvatorii de la sol și echipajul de elicopter, de la comunicare, semnalizare, ghidaj, până la evacuarea victimelor, având în vedere condițiile de iarnă și riscurile asociate, în principal hipotermia.

Un capitol foarte important al conlucrării interinstituționale îl va reprezenta analiza situației teoretice de blocare a telescaunului, cu necesitatea evacuării întregii linii.


Domeniul schiabil Mărișel reprezintă, la această oră, cea mai atractivă variantă de practicare a sporturilor de iarnă din Munții Apuseni. Factori precum lungimea liniei de telescaun, capacitatea mare de transport, relieful extrem de accidentat de sub linie pot solicita, în caz de blocaj, resurse foarte complexe de salvare, cu implicarea mai multor structuri cu responsabilități în situații de urgență.

Parapantist, agățat în cablurile telecabinei de la Poiana Brașov

Un astfel de incident, cum se prezintă în exercițiu, a avut loc duminică, 5 decembrie, la Poiana Brașov. Salvamontiştii braşoveni au intervenit duminică pentru salvarea unui parapantist, care a rămas agăţat în cablurile Telecabinei mici, la aproximativ 40 de metri înălţime.

Vântul puternic a desprins aripa de pe cablu şi parapantistul a căzut, însă nu a suferit răni grave.

„În cădere, aripa de speed fly s-a deschis parţial şi împreună cu stratul de zăpadă s-a reuşit să se mai atenueze căderea. Din prima evaluare medicală efectuată de salvamontişti nu au fost constatate afecţiuni medicale majore”, precizează Salvamont, pe Facebook.

Salvamontiştii au imobilizat victima într-o saltea cu vacuum şi au transportat-o cu targa akja în staţiune pentru a fi preluată de o ambulanţă şi transportată la spital pentru un control de specialitate.

Potrivit Salvamont, bărbatul a rămas agăţat în cablurile Telecabinei mici din Poiana Braşov între pilonul 3 şi 4, la circa 200 de metri de pilonul 4 şi la aproximativ 40 de metri înălţime.

CITEȘTE ȘI:

Un parapantist a CĂZUT în gol de la 40 m înălțime, după ce s-a agățat în cablurile telecabinei de la Poiana Brașov

Ce faci dacă vezi un accident pe pârtia de schi? Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter