Actualitate

Consilierii județeni au votat aderarea Clujului la ADI „Moții, Țara de Piatră”. Asociația, menită să dezvolte infrastructura și turismul în Munții Apuseni

Proiectul de hotărâre privind aderarea Județului Cluj la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră” a fost aprobat, joi, cu 34 de voturi „pentru”, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj.

 

 


ADI își propune dezvoltarea infrastructurii și a turismului în Munții Apuseni, iar proiectul de hotărâre care vizează aderarea Județului Cluj la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții, Țara de Piatră” a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 


„Inițiativa de a constitui această A.D.I. în zona Munților Apuseni este una lăudabilă, cu atât mai mult cu cât Țara Moților se suprapune peste teritoriul administrativ al mai multor județe, respectiv Alba, Hunedoara, Arad, Bihor și Cluj. Am apreciat ca oportună aderarea noastră la această asociație tocmai pentru a oferi un sprijin concret dezvoltării și promovării acestei zone cu o importanță și o semnificație aparte”, a declarat Tișe.

Structura, „de drept privat, non politică și independentă, cu scop nepatrimonial”, a fost constituită pentru a crea un cadru de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din zona Țării Moților – Munții Apuseni, cu scopul de a coordona activitățile de dezvoltare durabilă în domenii precum infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizori de servicii publice de acest tip.


Localitățile din județul Cluj care au aderat până în acest moment la A.D.I. „Moții, Țara de Piatră”, alături de alte U.A.T.-uri din județele învecinate, sunt Băișoara, Beliș, Călățele, Ciucea, Măguri-Răcătău, Mărgău, Mănăstireni, Mărișel, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu și Valea Ierii.

„Alianța” pentru Munții Apuseni, oficializată în iunie

Consiliile județene Cluj, Alba și Bihor „au bătut palma” pentru dezvoltarea infrastructurii și promovarea turismului în Munții Apuseni. Consilierii județeni au aprobat în ședința din 30 iunie 2021 încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii și a turismului din Munții Apuseni, între Consiliile Județene Alba, Bihor și Cluj. 


În domeniul infrastructurii, Consiliul Județean Bihor își asumă amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş - Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor.

Consiliul Județean Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750, iar Consiliul Județean Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba – Județul Cluj – Județul Bihor, din cătun Ic Ponor către Comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a Județului Cluj. Consiliul Județean Cluj deja a asfaltat peste 20 de kilometri până la limita cu județul Bihor printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15 kilometri.


Promovare turistică a zonei Munților Apuseni

În ceea ce privește dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”, acordul presupune identificarea valorilor turistice comune celor trei județe, realizarea unei rețele integrate de trasee turistice, crearea unui plan de promovare și dezvoltarea în comun a unor produse turistice specifice.

Acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și poate fi prelungit la solicitarea motivată a oricărui partener.

CITEȘTE ȘI:

Munții Apuseni, incluși într-un Top 20 al celor mai frumoase locuri din Europa

 

 

abonare newsletter