Actualitate

FOTO. Drumul spre școală, o cursă cu obstacole pentru elevii din Cluj

În Cluj-Napoca, pe perioada anului școlar, traficul este destul de intens, mai ales la primele ore ale dimineții când părinții își duc copiii la școală.

 

 


Cu toate acestea, principalul motiv pentru care părinții aleg să-și lase copilul direct în fața școlii este unul justificat, deoarece avem cazuri concrete, în care copiii sunt nevoiți să meargă pe mijlocul drumului din cauza mașinilor parcate pe trotuar.

Alexandra Oană de la URS PLUS a dat exempluL școlii „Nicolae Titulescu”, din cartierul Gheorgheni.


„Cum ajung elevii la cea mai mare școală gimnazială din Gheorgheni, Școala Titulescu?

Pe Aleea Borsec, ruta cea mai frecventată, copiii din primar și gimnaziu se strecoară zilnic printre mașinile parcate și cele din trafic în drumul lor spre școală. Trotuarul lipsește pe alocuri și nimic nu delimitează spațiul dedicat pietonilor de cel dedicat mașinilor. Situația se repetă, cel mai probabil, și în cazul altor școli din municipiu.


Dacă lipsa trotuarelor este o problemă des întâlnită în multe cartiere ale Clujului, faptul că ea se regăsește și în preajma școlilor este însă inacceptabil! Pe trasee circulate zilnic de sute de copii, nu ar trebui să ne asumăm niciun fel un risc rutier, iar părinții nu ar trebui să aibă nicio emoție cu privire la siguranța copiilor lor!

Nu e de mirare că, în lipsa unor rute dedicate, clar marcate și delimitate în jurul instituțiilor de învățământ, foarte mulți părinți aleg să își conducă copiii, de cele mai multe ori cu mașina, până la poarta școlii, ceea ce nu face decât să genereze și mai mult trafic.


Asistăm astfel la un cerc vicios - lipsa unor culoare pietonale sigure constrânge multe familii să circule cu mașina, ceea ce conduce la o și mai mare nesiguranță pentru cei care aleg mersul pe jos.

 Nu e nevoie să inventam soluții noi pentru a rezolva această problemă  - trebuie doar să implementăm și la Cluj-Napoca ceea ce se întâmplă în alte orașe europene, adică Străzi școlare sigure!


Pentru aceasta avem nevoie de:
-trotuare generoase în jurul școlilor
-trasee dedicate elevilor, semnalizate și delimitate, astfel ca ei să se poată deplasa în siguranță pe jos  
-măsuri de limitare a vitezei în vecinătatea școlii, iar acolo unde este posibil pietonalizarea străzilor cu expunerea cea mai mare
-corelarea traseelor CTP cu orarul elevilor, ca transportul în comun să fie o opțiune viabilă pentru elevii de liceu
-creșterea nivelului de conștientizare în rândul părinților în privința efectelor poluării aerului generate de mașini asupra sănătății copiiilor

Cum arată situația în cazul școlii la care merge copilul tău?

Ce alte măsuri credeți că am putea propune Primăriei pentru a crește siguranța în jurul școlilor?”, a transmis Alexandra Oană, pe pagina de Facebook.

 

CITEȘTE ȘI

Lista școlilor din Cluj în care există cel puțin o clasă în care orele se desfășoară online din cauza COVID-19

Ultimele Stiri
abonare newsletter