Actualitate

Revin românii din străinătate la Cluj? Boc: „Putem observa o ușoară revenire a unor tineri”

Primarul Emil Boc susține că există un număr tot mai mare de români care se întorc în țară din diaspora și își deschid afaceri la Cluj.

 

 


 

Edilul clujean a discutat, într-o emisiune TV, despre investițiile din oraș și susține că acestea au scopul să crească nivelul de trai al clujenilor și să îi determine pe aceștia să nu mai plece din țară, ba mai mult, își propune să îi atragă pe cei plecați înapoi în locurile natale.


 

„Eu cred că acum, și această zonă arată de nivel european, la fel cum și alte zone din oraș arată și este, în primul rând, o formă de respect a noastră pemntru clujeni, care merită să aibă aici, acasă, condiții de viață la fel ca în Occident. Până la urmă, scopul muncii noastre este să rămână românii acasă, să nu mai plece în străinătate și să se întoarcă cei care au plecat și se vor întoarce dacă vor găsi salarii mai bune și calitatea vieții, de la educație, sănătate, infrastructură, mediu și respect față de cetățean. Asta trebuie să facă și România la scară mare, pentru că avem o resursă uriașă ca țară, resursa umană. Gândiți-vă ce înseamnă 4 milioane de români, fiecare specialist în domeniul lui, într-o formă sau alta, care produc prosperitate și creșterea PIB-ului pentru alte țări europene. Vreau să fiu bine înțeles, sunt un susținător necondiționat a libertății de mișcare în interiorul Uniunii Europene, este o libertate fundamentală a UE și o voi susține cât timp voi fi în viața publică, dar să nu fii nevoit să îți părăsești țara,orașul, comuna, sau satul din motive economice”, a declarat Emil Boc.


Se întorc clujenii plecați în străinătate acasă?

Mai mult, primarul susține că mai mulți tineri sau chiar familii revin în Cluj-Napoca după mai mulți ani petrecuți în străinătate și își deschid aici afaceri, edilul sugerând că este vorba de un fenomen tot mai prezent în comunitate.

„Noi, la Cluj, cred că suntem pe cale să reușim, vin foarte mulți din alte părți ale țării care nu pleacă în  străinătate, ci vin la Cluj și ne dorim în continuare ca Clujului să fie un punct de referință pentru ca românii să nu plece în altă parte, chiar să se întoarcă acasă, și putem observa o ușoară revenire acasă a unor tineri, a unor familii care erau plecate în Anglia sau în alte țări ale Uniunii Eruopene și și-au făcut o afacere aici, la Cluj. Asta putem face doar dacă creștem calitatea vieții, adică ei să găsească salarii mai bune, educație de calitate, sistem medical performant, o administrație receptivă la probleme, un climat transparent, lipsit de corupție, respectul unul față de alții”, a mai spus edilul.


CITEȘTE ȘI

Boc vrea să aducă românii din străinătate la Cluj: „Dacă s-ar întoarce cu bani și cunoștințe, ar ajuta”

abonare newsletter