Actualitate

Boc vrea să aducă românii din străinătate la Cluj: „Dacă s-ar întoarce cu bani și cunoștințe, ar ajuta”

Emil Boc își dorește să readucă românii plecați în străinătate înapoi acasă, în România, printr-un proiect național. El consideră că Clujul ar fi un loc potrivit unde aceștia și-ar putea relua viața.

 

Emil Boc îi laudă pe românii din Diaspora, spunând că sunt muncitori, profesioniști și serios, iar când li se cere să respecte regulile „nu se joacă” și ascultă. 


 

El își dorește să realizeze, la nivel național, un proiect prin care românii plecați din țară să se întoarcă acasă:


„Ar fi un proiect de țară. România are nevoie acum de câteva proiecte mari de țară pentru orizontul anilor care urmează. Unul este acesta care ține de utilizarea la maxim a resursei noastre umane pe care o avem în această țară, extrem de valoroasă. Știți bine că românii sunt muncitori, sunt profesioniști, sunt serioși, când vor să fie. Dacă li se cere să respecte regulile, ei știu că nu este de joacă, le respectă. Unii se întreabă „de ce respectă ei toate regulile când merg în afară și când vin acasă nu le respectă?”. Pentru că și aici statul trebuie să fie ferm, politicos cu cetățenii, dar riguros în aplicarea principiului „nimeni nu e mai presus de lege”.”, a spus Emil Boc la o emisiune radio. 

Boc: „Este o șansă uriașă pentru România”

Edilul consideră că acest proiect reprezintă o șansă uriașă pentru modernizarea României. În cazul în care românii s-ar întoarce în țară cu bani și cunoștințe, automat ar aduce cu ei locuri de muncă și ajutor pentru românii care au rămas acasă. 


„Mă întorc și spun că România are șansa asta uriașă de a se moderniza prin noi înșine, prin utilizarea celor 4 milioane de români care sunt în afara granițelor. Dacă o bună parte din aceștia s-ar întoarce acasă cu bani, cu know-how și cu știință de a lucra serios, ar aduce locuri de muncă și i-ar ajuta și pe ceilalți să se schimbe. Gândiți-vă că țări precum Irlanda care la început a suferit o hemoragie de resurse umane în Uniunea Europeană, după 20-30 de ani a reușit printr-un set de politici coerente să se transforme în tigrul celtic, într-una dintre economiile cele mai prospere din UE, pentru că a reușit să-i aducă acasă pe irlandezii care plecaseră în Europa”, a mai spus Boc.

Clujul, locul în care românii din Diaspora ar putea să își reia viața

Românii din Diaspora, dacă s-ar întoarce înapoi acasă, ar putea să-și înceapă viața din nou aici, în Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei. Emil Boc susține că, în special din punct de vedere digital, dar nu numai, Clujul ocupă primul loc pe țară.


Edilul a mai spus că în ultimii aproape 20 de ani, la Cluj nu doar că s-a schimbat mentalitatea administrației, dar și că a atras cele mai multe fonduri europene:

„Clujul cred că e un pic mai avansat în acest domeniu (digital), dacă nu primul pe țară, pentru că ne-am preocupat de ani de zile de acest lucru: să clădim un loc în care fiecare să se simtă acasă, să modernizăm birocrația, să schimbăm mentalitatea administrației, să facem lucrări de calitate la nivel european, să atragem cele mai multe fonduri europene cu putință, să punem accent pe ideea că numai împreună putem reuși, nu prin ego, ci prin eco, fiecare dintre noi să ne facem datoria. 


Cred că dacă faci asta de 20 de ani, la un moment dat se văd rezultatele. Ce facem noi de aproape 20 de ani în Cluj se simt acum în calitatea vieții. Avem avantajul de a avea un oraș cu oameni, cu recunoștință civică, cu oameni care înțeleg mai ușor lumea în care trăim și lumea în care vrem să trăim, în ce direcție mergem. De aceea spun că acest proiect este extrem de important pentru țară, alături de proiectul mare administrativ - pentru că România se sufocă dacă nu facem o organizare administrativă teritorială. Nu e popular să spun că ar trebui să facem o restructurare, dar e nevoie. Celelalte 26 din 27 de țări ale UE, toate au făcut reforma administrativă. Noi suntem singura țară din UE care încă trăim după legi comuniste de organizare”, a mai explicat edilul.

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, despre situația Covid: „Trendul e crescător, dar nu ne permitem lockdown. Ar fi un dezastru”

 

Anunțul revenirii studenților la Cluj a adus creșteri spectaculoase la chirii

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter