Actualitate

O „altfel” de expoziție, la Cluj: Vizitatorii devin din simpli spectatori actori

O colecție de miracole, de lumini solare pe care în mod normal le experimentăm pe cont propriu, în locuințele noastre, au devenit în acestă perioadă de izolare un real spectacol.

 

 


Această prezență spirituală, ca un dar de la Soare, care ne certifică conexiunea cu o dimensiune universală, macro, a lumii, va fi acum concentrată într-un spațiu scenografic încărcat de memoria prezenței publicului și a spectacolelor. Trăirea personală, singulară, se amplifică devenind spectacol pe scena Operei într-o interacțiune aproape unu la unu, dar consumată într-o experiență suprarealistă.

„Suntem încântați să găzduim în deschiderea stagiunii 2021/2022 un eveniment diferit de cele muzicale cu care v-am obișnuit până acum și să putem contribui la o expoziție interactivă cum nu s-a mai văzut pe scena noastră‼ Avem onoarea de a colabora în cadrul acestui eveniment cu Centrul Cultural Clujean, eveniment care va aduce în atenție lucrarea „All the Suns”, a artistului clujean Radu Cioca.
Scena Operei nu este străină comunității clujene, dar cu siguranță nu a mai fost văzută într-o astfel de ipostază. Vă invităm, așadar, în perioada 25-27 SEPTEMBRIE, să luați parte la o experiență artistică unică ce aduce lumina Soarelui în Sala Mare a instituției noastre”, au transmis reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.


Vizitatorii au posibilitatea de a trece de la stadiul de privitori la cel de actori prin șansa de a păși pe scenă, purtând Soarele cu ei, în această coregrafie dinamică și abstractă de lumină. Sunetul ambiental redă înregistrarea din spațiu a Pământului, realizând o conexiune cu vibrația Universală prin care rezonează totul.

Instalația își propune să simuleze o stare în care totul este prezent în același timp. Fără cuantificare, fără secunde, doar Timpul trasat ca prezență într-un univers de lumină modelat printr-o eternitate prezentă. Experimentarea scenografiei va oferi privitorului posibilitatea de a sta în afara timpului, într-o ambianță suprarealistă de lumină familiară.


Selectată de juriul proiectului Art & Well-being, în cadrul unui apel internațional la care au participat 170 de artiști din 19 țări, lucrarea All the Suns, a artistului Radu Cioca, este prezentată publicului în deschiderea stagiunii 2021/2022 a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Ce este proiectul Art & Well-being

Proiectul Art & Well-being implică patru instituții europene de vârf cu experiențe, misiuni, audiențe și concentrare geografică variate: Centrul pentru Arte Plastice (Belgia), Asociația Centrului Cultural Cluj - Conducătorul proiectului (România), Galeria de Artă Maribor (Slovenia) și Fundația Bruno Kessler (Italia).


Scopul acestui proiect este de a dezvolta noi procese, activități și rețele pentru a sprijini instituțiile culturale în parteneriatul cu alte părți interesate, în scopul de a crea noi proiecte inovatoare, de a implica noi audiențe și de a conștientiza provocările pe care le au locuința urbană și o viață contemporană cu ritm rapid. poza pentru sănătatea fizică, emoțională și mentală.

CITEȘTE ȘI


„Ziua Internațională de Fetească regală”, proclamată în weekend la Mediaș

Ultimele Stiri
abonare newsletter