Ştiri din Transilvania

„Ziua Internațională de Fetească regală”, proclamată în weekend la Mediaș

„Ziua Internațională de Fetească regală” va fi sărbătorită în fiecare an în data de 3 iunie. Sărbătoarea a fost proclamată în weekend, la Mediaș.

 

 


În prezența autorităților, specialiștilor viticultori și oenologi, invitaților și tuturor celor prezenți ca martori, la data de 18 septembrie, ora 18, a fost proclamată la Mediaș – Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei – „Ziua Internațională de Fetească regală” – soi românesc nobil de vița de vie care iși ia astfel locul binemeritat alături de celelalte soiuri la nivel mondial!

 


Data de 3 iunie a fiecărui an va fi sărbătorită de acum înainte în lume ca „Ziua Internațională de Fetească regală”, la initiațiva și în conceptul lui Octavian Isailă, „arhitectul” reconstrucției istoriei viticole a municipiului Mediaș și moderator al proclamației. Acțiunea a fost sprijinită de crame, sponsori, parteneri și parteneri media prea numeroși pentru a putea fi menționați în integralitate. Ideea zilei aniversare a apărut în urma unei discuții între Octavian Isailă și Tiberiu Onuțu, pasionat de vin.

Feteasca regală este un soi nobil românesc, originar din zona Daneș, denumit de Michael Ambrosi și multiplicat de Friedrich Caspari, pionieri ai replantării Europei din municipiul Mediaș – Vechea Metropola de vin a Transilvaniei, situat în mijlocul zonei denumite din vechime Țara Vinului!


Printre cei prezenți la eveniment care au rostit textul proclamației în 5 limbi și au proclamat de 3 ori asa cum se cuvine, s-au numarat: Karl McFaul – suedez – membru expert al Comisiei Europene , Prof. Univ. Dr. Ambrosi Gerhard Michael – descendent Ambrosi , Ileana Kripp – descendentă a familiei princiare Stirbey, Sergiu Nedelea – somelier Ambasador al Vinului European, Miroslav Iabloncsik – Consul Onorific al Republicii Slovacia in Romania , Mănescu Virgil – Trainer protocol diplomatie și somelier, Eugen Iordănescu – Director al C.C.I.A. Sibiu , Norman Frankel – reprezentant C.C.I.A. Romano-Britanică, Dorin Popa – Președinte Asociația Millesime Oradea, Orbeșteanu Andrei – Presedinte Organizația Somelierilor din România , Alfred Gökeler – Presedinte Asociatia Locului Natal, Gerhard Servatius – proclamator în limba latină, Diana Pavelescu – somelier și degustător internațional de vinuri.

În cadrul ceremoniei proclamației a fost sabrată de către Sergiu Nedelea o sticlă de spumant din Fetească regală de 20 de ani vechime provenit de la SCDVV Blaj, unitate înființată pe 70 de ha naționalizate de la familia Ambrosi.


Alături de mulți alți invitați și martori, sub autoritatea Primăriei Municipiului Mediaș, în parteneriat cu CCIA Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, avand sponsor principal Romgaz Mediaș, partener de imagine TVR 1 – emisiunea România Veritabilă, partener de mobilitate Autoklass – reprezentanța Mercedes-Benz, partener de hidratare apa Aura, sponsori Fortza Medias, Transgaz, Nisal, Medimpact, Jidvei, Villa Vinea, crama Frauendorf și multi alti sponsori, parteneri si parteneri media, aceasta zi a devenit realitate! Mulțumim public tuturor!

Proclamația a avut loc în cadrul evenimentului Weinfest Mediaș 2021 organizat de Asociația Culturală Pusteblume Mediaș – Președinte Edith Tulai-Depner, Asociația Locului Natal – Președinte Alfred Gökeler, FDGR Mediaș – Președinte Ladislau Ciocan și Asociatia Ardealul Medias – Presedinte Octavian Isaila. 


CITEȘTE ȘI

Anul acesta la Weinfest Medias se scrie istorie!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter