Actualitate

Constructorii autostrăzii Sebeș-Turda s-au „împiedicat” de morminte din Evul Mediu

Mai multe morminte și așezări din Evul Mediu au fost descoperite de constructori pe șantierul de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda.

 

 


Relicvele au fost descoperite la ieșirea din Sâncrai spre Ciumbrud, fiind vorba despre 15 morminte, precum și trei așezări străvechi din Evul Mediu, conform ziarulunirea.ro.

 


Alte descoperiri de acest fel au avut loc și în urmă cu cinci ani, iar relicvele descoperite în prezent sunt suspuse unei cercetări realizate de specialiștii din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Continuarea lucrărilor pe autostradă va avea loc doar după emiterea certificatului de descărcare de sarcină arheologică a zonei, însă arheologul Cristian Florescu a declarat pentru sursa citată că numărul acestor descoperiri ar putea crește.


Progrese făcute pe lotul doi al autostrăzii

Lucrările pe lotul doi al autostrăzii Sebeș-Turda se arătau promițătoare, luna trecută fiind turnate 2.400 de tone de asfalt într-o singură zi, între Beldiu și Rădești, lucru care poate fi considerat un record pentru această zonă.

Lotul 2 al autostrăzii A10, Sebeş -Turda are o lungime de 24 de km, fiind cuprins între Sântimbru şi Aiud. Lucrările ar trebui să se apropie de final, fiind deci speranţe că se va putea circula pe acest lot de autostradă până la jumătatea acestui an.


Loturile 1 și 2 ale tronsonului Sebeș-Turda, care ar uma să fie finalizate, au în total o lungime de aproximativ 40 de kilometri.

Tronsonul Sebeș-Turda este împărțit în patru loturi:

Lot 1 - 17,00 km de la intrarea pe autostradă în Sebeș până la Pârâul Iovului, constructori: asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA - SC Pomponio SRL. Cost: 541.739.137 lei fără TVA


Lot 2 - 24,25 km de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud; constructori: asocierea Aktor SA - SC Euroconstruct Trading SRL. Cost: 549.332.494 lei fără TVA.

Lot 3 - 12,45 km de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, constructori: asocierea Tirrena Scavi SpA, Societa Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A. Cost: 420.511.921 lei fără TVA

Lot 4 - 16,30 km de la nodul Decea până în Turda, constructori: asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH. Cost: 470.004.894 lei fără TVA

Loturile 3 și 4 au fost deschise circulației în iulie 2018, iar 14,8 km din lotul 1 au fost deschiși în decembrie 2020.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Mobilizare record pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda. Mii de tone de asfalt, turnate într-o singură zi

Ultimele Stiri
abonare newsletter