Actualitate

VIDEO. Mobilizare record pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda. Mii de tone de asfalt, turnate într-o singură zi

Lucrările pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda merg din ce în ce mai bine. Există șanse să putem circula în curând și pe acest lot.

 

 


Pe lotul 2 al autostrăzii A10, Sebeș-Turda s-au turnat 2.400 de tone de asfalt într-o singură zi, precizează Ziarul Unirea, care a făcut publice și câteva imagini video filmate cu drona, în care se poate vedea stadiul actual al lucrărilor pe lotul respectiv.

 


Cele peste 2.000 de tone de asfalt turnat ar putea fi considerate un record pentru lotul 2 Sebeș-Turda, zona pe care a fost turnat asfaltul fiind cea cuprinsă între Beldiu și Rădești, mare parte din acest lot având turnat al doilea strat de asfalt, mai precizează publicația menționată.

Astfel, faptul că s-a crescut considerabil cantitatea de asfalt turnat, ar putea atrage după sine posibilitatea ca în acest an să putem circula pe autostradă, de la Alba Iulia la Turda și mai departe, la Cluj.


Speranțe să putem circula din această vară pe lotul 2

Lotul 2 al autostrăzii A10, Sebeş -Turda, are o lungime de 24 de km, fiind cuprins între Sântimbru şi Aiud. Lucrările ar trebui să se apropie de final, fiind deci speranţe că se va putea circula pe acest lot de autostradă până la jumătatea acestui an.

Lucrurile nu merg însă la fel de bine pe lotul 1 al autostrăzii, unde, din cauza ploilor și a alunecărilor de teren, o mică parte din construcția autostrăzii a luat-o la vale, la începutul anului. Cei de la Pizzarotti, care se ocupă de lucrările lotului, au fost nevoiți să refacă zona respectivă. Cele mai mari probleme sunt la Pârâul Iovului, spre Sântimbru, acolo unde apar frecvent alunecări de teren. Situația este una asemănătoare și pe lotul 2, construit de Aktor. Aceștia au fost însă mai prevăzători, iar în aprilie au decis să pună coloane forate la kilometrul 19, în zona Oiejdea, pentru a putea ține sub control o potențială alunecare de teren.


Ministrul Transporturilor, optimist cu privire la finalizarea lucrărilor

În ceea ce privește posibilitatea ca pe Sebeș-Turda să se poată circula în întregime începând de anul acesta, și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, se declară optimist.

„Sunt zone din țară unde avem totuși rețeaua mai dezvoltată. Asta este în Transilvania, unde se vede net efectul construcției acestor drumuri asupra calității vieții. Sebeș era groaznic. Anul acesta o să deschidem și complet acel nod. (...)


O să dăm în trafic Sebeș-Turda în întregime (în 2021 - n.red.). Lipsește lotul 2, care are 25 de kilometri. Și nu sunt gata toate bretelele din lotul 1, legătura cu autostrada A1 care are niște bretele extrem de complexe în zona Sebeș, ele nu au fost terminate anul trecut. Vrem să fie întreg lotul finalizat”, a spus ministrul, în aprilie, în cadrul unui interviu.

De asemenea, specialiștii din cadrul Asociației Pro Infrastructură (API) declarau încă de anul trecut că „dacă se menține ritmul de lucru bun, iar CNAIR va face plățile rapid pentru lucrările efectuate, există toate șansele să circulăm pe cei 24 de km (lotul 2) în a doua jumătate a anului 2021”.

Loturile 1 și 2 ale tronsonului Sebeș-Turda, care ar uma să fie finalizate, au în total o lungime de aproximativ 40 de kilometri.

Tronsonul Sebeș-Turda este împărțit în patru loturi:

Lot 1 - 17,00 km de la intrarea pe autostradă în Sebeș până la Pârâul Iovului, constructori: asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA - SC Pomponio SRL. Cost: 541.739.137 lei fără TVA

Lot 2 - 24,25 km de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud; constructori: asocierea Aktor SA - SC Euroconstruct Trading SRL. Cost: 549.332.494 lei fără TVA.

Lot 3 - 12,45 km de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, constructori: asocierea Tirrena Scavi SpA, Societa Italiana per Condotte d'Acqua S.p.A. Cost: 420.511.921 lei fără TVA

Lot 4 - 16,30 km de la nodul Decea până în Turda, constructori: asocierea Porr Construct SRL, Porr Bau GmbH. Cost: 470.004.894 lei fără TVA

Loturile 3 și 4 au fost deschise circulației în iulie 2018, iar 14,8 km din lotul 1 au fost deschiși în decembrie 2020.

CITEȘTE ȘI:

Pe Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2, se demolează lucrările executate anii trecuți! A10 ar fi trebuit să fie gata în noiembrie - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter