Actualitate

„Autopsia” unei decizii pripite. Am publicat un film șocant, cu conotații de abuz sexual în spațiu public. Unde am greșit?

* Un film șocant primit în miez de noapte * Doi tineri, în ipostaze cu conotație sexuală * A fost sau nu abuz? * Putem dovedi? * De ce am considerat important să scriem * Publicarea imaginilor (chiar cenzurate), o decizie pripită * De ce e important pentru societate să nu tăcem când se întâmplă astfel de lucruri? * Dacă presa nu scrie, autoritățile nu sunt presate să acționeze * Unde am greșit și unde am avut dreptate?

 

 


În noaptea de duminică spre luni, 20/21 iunie 2021, monitorulcj.ro a primit un film în care sunt redate imagini șocante petrecute într-un club din centrul municipiului Cluj-Napoca. Filmul a fost primit de la o sursă credibilă care și-a arătat încrederea în obiectivitatea jurnaliștilor monitorulcj.ro și, sub protecția anonimatului, a dorit să atragă atenția asupra unui incident grav.

 


Sursa ne-a relatat că filmul circula în cerc restrâns pe unele rețele sociale. Verificări ale reporterilor monitorulcj.ro au confirmat că filmarea a fost distribuită în noaptea respectivă și ulterior pe Instagram, Snapchat și Messenger, dar nu s-a putut ajunge la sursa inițială.

În videoclipul primit de monitorulcj.ro, se vede o tânără întinsă pe ringul de dans, aproape nemișcată, în timp ce un bărbat, aflat deasupra ei, o atinge într-un mod inadecvat într-un spațiu public. Din filmare se observă cum, absolut inexplicabil, nimeni dintre cei prezenți nu a intervenit pentru a îl opri.


Deși imaginile sugerau un abuz asupra tinerei, în lipsa unor dovezi care să susțină indubitabil agresiunea sexuală, jurnaliștii nu au putut arunca acuzații nefondate de viol la adresa bărbatului. Acest punct de vedere este susținut și de poziția ulterioară a polițiștilor, care și ei s-au ferit să confirme existența unui abuz până la identificarea participanților și lămurirea contextului evenimentului.

monitorulcj.ro presupune că tânăra a fost abuzată, dar situația este incertă și nu putem acuza nefondat pe nimeni.


Pentru a semnala faptele deosebit de grave petrecute în clubul respectiv, jurnaliștii monitorulcj.ro au luat decizia de a publica filmarea, editată pentru a proteja identitatea tinerei. Privind retrospectiv, decizia a fost pripită: subiectul putea fi relatat și fără publicarea integrală a imaginilor, care au stârnit controverse prin lipsa de empatie a persoanelor care au asistat pasive la incident. Suntem conștienți că publicarea filmului și unele cuvinte inadecvat alese la redactarea articolului au contribuit la accentuarea acestei situații nedorite.

Poliția a aflat despre incident de la jurnaliști

Deși sesizarea Poliției nu este o obligație a jurnaliștilor, monitorulcj.ro a solicitat IPJ Cluj un punct de vedere chiar în ziua publicării articolului. Astfel, jurnaliștii au informat Poliția despre incident, acțiune care a dus la demararea cercetărilor.


„Sunt efectuate cercetări din oficiu privind săvârșirea (...) infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri, în baza unor imagini ce ilustrează două persoane care, aflându-se într-un local public, ar fi desfășurat acte de natură sexuală. Au fost demarate activități pentru identificarea persoanelor în cauză și dispunerea măsurilor în consecință”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Cluj pentru monitorulcj.ro.

Jurnaliștii monitorulcj.ro au predat Poliției filmarea needitată pentru a putea identifica persoanele implicate și locul în care s-a petrecut fapta.

În zilele care au urmat, jurnaliștii monitorulcj.ro au cerut în continuare informații despre desfășurarea anchetei, revenind de mai multe ori asupra subiectului pentru a se asigura că organele de Poliție continuă investigarea incidentului. Joi, 24 iunie, ofițerul de presă al IPJ Cluj ne-a informat că nu există detalii noi, că în momentul de față polițiștii nu pot spune dacă în incidentul respectiv este vorba despre un abuz și că ancheta este în curs de desfășurare.

Nici înainte, nici după apariția imaginilor în spațiul public, Poliția nu a primit o sesizare din partea tinerei sau a altor persoane, cu privire la incidentul din club. Tânăra nu a depus plâgere la Poliție, dar, legal, încă poate face acest lucru în zilele următoare.

De ce NU A INTERVENIT NIMENI? De ce era deschis clubul la ora 3? Unde erau Poliția și oamenii de ordine?

Contextul în care s-a petrecut incidentul este straniu. Ne aflăm în stare de alertă ca urmare a pandemiei de COVID-19, iar cluburile și barurile se închid la miezul nopții. Astfel, evenimentul organizat în clubul din Cluj-Napoca la care au participat cei doi tineri era ilegal, având în vedere ora.

Totodată, la eveniment au participat foarte multe persoane care nu au intervenit. Printre acestea se numără bodyguarzii, angajații clubului, fetele prezente la petrecere/eveniment, probabil și prietenele/prietenii tinerei și alți invitați. De ce nu au intervenit angajații clubului? De ce clubul sau invitații nu au sesizat Poliția? De ce NIMENI NU A INTERVENIT?

Unde se afla Poliția, care s-a „autosesizat” doar după ce jurnaliștii monitorulcj.ro au solicitat informații?

Un caz grav care nu poate fi trecut cu vederea

Redacția monitorulcj.ro a făcut modificări la articolul publicat inițial, considerând titlul prea senzaționalist, iar cuvintele „satisfăcut” și „masturbare” inadecvate, pentru că au lăsat să se înțeleagă participarea sau acceptul tinerei. Putem doar presupune ce s-a întâmplat în acel club, dar nu putem spune cu certitudine nici dacă tânăra a fost abuzată sau nu, la fel cum nici Poliția nu poate în acest moment,  nici nu putem știi dacă a fost drogată sau intoxicată intenționat, nici cum a ajuns în acea situație.

Certitudinea este că avem de a face cu un caz deosebit de grav prin faptul că imaginile needitate au circulat în spațiul public, fiind distribuite intens în rândul tinerilor pe mai multe rețele de socializare. Rolul presei este să semnaleze asemenea fapte și să insiste ca autoritățile să ia măsuri - atât de sancționare, cât și de prevenție - pentru a descuraja indecența și abuzul în spațiul public.

Ce va urma?

Reconsiderăm decizia publicării filmului, care a fost deopotrivă pripită și lipsită de sensibilitate, dar, în același timp, susținem că asemenea evenimente nu pot fi trecute cu vederea și vom continua să urmărim cazul până la soluționarea lui de autoritățile competente.

Astfel de evenimente neplăcute constituie o realitate în societatea noastră (să amintim doar cazul bucătarului Adrian Pop, ucis la un party ilegal, sau petrecerile de noapte organizate pe ascuns, în Hoia-Baciu) și se pot întâmpla oricând, la orice colț de stradă. Prezentarea lor publică este o modalitate de a pune presiune asupra autorităților pentru ca astfel de fapte să nu mai aibă loc.

În egală măsură, am înțeles că presa înseamnă libertatea de a expune public situații grave, chiar șocante, atunci când interesul societății primează, dar forma de prezentare și cuvintele folosite pot fi mai atent alese, iar reporterii monitorulcj.ro vor manifesta mai multă atenție asupra acestor aspecte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter